Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Πότε ανακαλύφθηκε ο χρυσός;

 

 Η ιστορία του χρυσού στο πέρασμα του χρόνου είναι μεγάλη και βαθιά. Ο χρυσός είναι το πολύτιμο μέταλλο που ανέκαθεν ασκούσε στους επενδυτές μια μαγική δύναμη για να το αποκτήσουν και να στηριχθούν οικονομικά σ’  αυτό.

Οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει χρυσά κοσμήματα στο Ιράκ από το 3000 π.Χ. και χρυσά στολίδια στο Περού το 1200 π.Χ.  Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν οι πλέον ειδικοί στο να επεξεργάζονται το χρυσό και να τον χρησιμοποιούν στις οικονομικές τους συναλλαγές. Το 1000 π.Χ. αποτελούσε την νόμιμη μορφή χρήματος στην Κίνα και οι Ρωμαίοι είχαν εκδόσει χρυσό νόμισμα που υπήρξε μέσο συναλλαγής πάνω από τρεις αιώνες.

η ιστορία του χρυσού ανακάλυψη

Με την πάροδο των αιώνων έχασε την αίγλη του, αλλά ποτέ δεν έχασε την πραγματική του αξία.

 

Η ιστορία του χρυσού ως μέσο συναλλαγής

 

η ιστορία του χρυσού ως μέσο συναλλαγής

Ο χρυσός ανέκαθεν ήταν άμεσα συνδεδεμένος με την αμερικανική οικονομία και το δολάριο. Αφού από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, οι ΗΠΑ, η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη καθιέρωσε ένα νέο νομισματικό σύστημα που είχε ως βάση τα αποθέματα χρυσού των κεντρικών τραπεζών των χωρών του ΔΝΤ. Το 1961 οι κεντρικές τράπεζες των χωρών Βελγίου, Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Ελβετίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ συμφώνησαν να συμβολίζεται η αξία του χρυσού σε δολάρια. Το 1968 οι ίδιες χώρες ζητούν η αγοροπωλησία του χρυσού να εμπίπτει στους όρους της ελεύθερης αγοράς. Τελικά επικρατεί η συνύπαρξη και των δύο συστημάτων. Η αγορά χρυσού έχει ήδη αρχίσει να εκτοξεύεται.

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

 

η ιστορία του χρυσού και η τιμή του

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η τιμή του χρυσού εξαρτάται από τη ζήτηση για παραγωγή κοσμημάτων. Αυτό χρειάζεται διερεύνηση, διότι από τη μία η οικονομική ανάπτυξη οδηγεί στην ζήτηση χρυσών κοσμημάτων από την άλλη όμως αφού ο χρυσός αποτελεί χρήμα, μήπως η τιμή του διαμορφώνεται από την επενδυτική του ζητηση;

Οι κεντρικές τράπεζες κατέχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και η ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες ωθεί την τιμή του χρυσού προς τα πάνω.

Η τιμή του χρυσού έχει αντίθετη πορεία σε σχέση με την τιμή του δολαρίου. Τι σημαίνει αυτό;  Ένα ισχυρό δολάριο κράτα χαμηλά την τιμή του χρυσού. Είναι ασθενέστερο αμερικανικό δολάριο είναι πιθανό να οδηγήσει την τιμή του χρυσού υψηλότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να επενδύουν και να εμπορεύονται σε δολάρια όταν το δολάριο είναι ισχυρό. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης προτιμούν να επενδύουν σε χρυσό.

 

Ζητήση για αγορά κοσμημάτων

 

Η Ινδία, η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές για αγορά χρυσού και κοσμημάτων. Ένα μικρό ποσοστό γύρω στο 12% οφείλεται σε ζήτηση για ιατρικές και βιομηχανικές χρήσεις.

Ο χρυσός σε περιόδους οικονομικής κρίσης έρχεται να καλύψει την ανασφάλεια των ανθρώπων που στρέφονται στο χρυσό θεωρώντας ότι αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο.

η εξόρυξη του χρυσού

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει την τιμή του χρυσού είναι η παραγωγή και το κόστος εξόρυξης. Σημαντική παραγωγοί είναι: Κίνα, Ν. Αφρική, ΗΠΑ, Αυστραλία, Ρωσία και Περού. Αυτός είναι αρκετά σημαντικός παράγοντας αφού η εξόρυξη είναι αρκετά δύσκολη και αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται το κόστος παραγωγής αλλά και η τιμή του. Ως τώρα έχουν εξορυχθεί συνολικά 186.700 τόνοι χρυσού.

 

Ο χρυσός  έχει συναισθηματική, πολιτιστική και οικονομική αξία.

 

Η οικονομική αξία του πολύτιμου αυτού μετάλλου έχει αποδειχθεί σε περιόδους αρνητικές για κάθε άλλο είδος επενδύσεων όπως τα χρηματιστηριακά κραχ οι πόλεμοι και γενικότερα καταστάσεις επικίνδυνες για τις τοπικές οικονομίες που μπορεί να μετατρέψουν του άυλους  τίτλους όπως είναι οι μετοχές τα ομόλογα και τα χαρτονομίσματα σε αξιόγραφα χωρίς αντίκρισμα.

Ανέκαθεν σε περιόδους πολιτικής οικονομικής αβεβαιότητας ο χρυσός έπαιξε το ρόλο της σωσίβιας λέμβου. Όταν το χάρτινο νόμισμα χάνει την αξία του και ο παγκόσμιος πληθωρισμός αρχίζει να ανεβαίνει ο χρυσός υπάρχει για να προσφέρει σιγουριά και λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο.

Ένας βασικός λόγος που τον κάνει πολύτιμο είναι σπανιότητά του. Σε ένα καλό ορυχείο χρυσού θα πρέπει να μετακινηθούν και να καθαριστούν τουλάχιστον 10 t λάσπης και πέτρας για να εξορυχθεί μία και μόνο ουγγία χρυσού (περίπου 28,34 γρ). Δεύτερος λόγος ότι δεν σκουριάζει ποτέ.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο χρυσός ασκεί ψυχολογική επίδραση στα άτομα εκπέμποντας αίσθηση δύναμης και λάμψης δημιουργώντας μια ακαταμάχητη διαχρονική γοητεία.  Και φυσικά αποτελεί έναν ασφαλή παράδεισο.

Μάθετε τα πάντα για την αγορά χρυσού ή επικοινωνήστε μαζί μας για μια δωρεάν εκτίμηση του χρυσού σας.

Tags:

    Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
    Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
    Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
    Tags:

      Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
      Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
      Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
      chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
      Κλείσιμο open bubble