Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Χρυσή Λίρα Αγγλίας

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ:
495.00€ /τμχ

Περιγραφή

Η χρυσή λίρα Αγγλίας ή αλλιώς gold sovereign είναι το πιο δημοφιλές και εμπορικό νόμισμα παγκοσμίως καθώς πραγματοποιούνται χιλιάδες αγοραπωλησίες καθημερινά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι τεράστιο. Παράγεται στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Μεγάλης Βρετανίας και κατά κύριο λόγο απεικονίζει τον εκάστοτε βασιλέα του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Άγιο Γεώργιο στην οπίσθια όψη.
Περισσότερα

Πληροφορίες

Η χρυσή λίρα Αγγλίας ή αλλιώς gold sovereign είναι το πιο δημοφιλές και εμπορικό νόμισμα παγκοσμίως καθώς πραγματοποιούνται χιλιάδες αγοραπωλησίες καθημερινά και το επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι τεράστιο. Παράγεται στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Μεγάλης Βρετανίας και κατά κύριο λόγο απεικονίζει τον εκάστοτε βασιλέα του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Άγιο Γεώργιο στην οπίσθια όψη.

 

Ιστορική αναδρομή

 

Η πρώτη χρυσή λίρα Αγγλίας της μοντέρνας εποχής, παράχθηκε το 1817 κατόπιν εντολής του Βασιλιά Γεώργιου Γ’. Ο Ιταλός χαράκτης Benedetto Pistrucci δημιούργησε ένα χρυσό νόμισμα με την κεφαλή του βασιλιά στη μπροστινή όψη και τον Άγιο Γεώργιο πάνω στο άλογό του, στην πίσω όψη. Έκτοτε έχει καθιερωθεί αυτή η φιλοσοφία χάραξης και ισχύει έως και σήμερα. 

Οι επόμενοι μονάρχες που συνέχισαν την παράδοση της χρυσής λίρας ήταν οι: Γεώργιος Δ’(1820–1830) , Γουλιέλμος Δ’ (1831–1837), Βικτώρια(1837–1901) , Εδουάρδος Ζ’(1902–1910) , Γεώργιος Ε’ (1911–1932) , Εδουάρδος Η’(1937 – ελάχιστα νομίσματα κόπηκαν εκείνη τη χρονιά) , Γεώργιος ΣΤ’ (1937–1952), Ελισάβετ B’ (1952–2022) και ο τελευταίος ο σημερινός βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’, από το 2022 έως σήμερα.

 

Τεχνικές προδιαγραφές

 

Το βάρος της χρυσής λίρας Αγγλίας είναι 7,98 γραμμάρια και η διάμετρος της 22,05 χιλιοστά. Έχει πάχος 1,52 χιλιοστά ενώ η καθαρότητα της σε χρυσό είναι 916,7. Παράγεται από τη Μεγάλη Βρετανία στο νομισματοκοπείο του Λονδίνου και κυκλοφορεί σε ένα εύρος ημερομηνιών από το 1817 έως σήμερα. Στην εμπρόσθια όψη απεικονίζεται η κεφαλή του Βασιλιά ή της Βασίλισσας που κοιτάζει δεξιά ή αριστερά. Η πίσω όψη δείχνει τον Άγιο Γεώργιο πάνω στο άλογο τη στιγμή που σκοτώνει το δράκο και στο κάτω μέρος αναγράφεται η χρονολογία έκδοσης.

Ας εξετάσουμε ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της χρυσής λίρας της Αγγλίας:

Ιστορία: Η χρυσή λίρα της Αγγλίας είναι ένα νόμισμα με μακρά ιστορία που χρησιμοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα από τα παλαιότερα νομίσματα που κυκλοφόρησαν στην Αγγλία.

Βάρος Χρυσού: Η χρυσή λίρα περιέχει 7,32γρ καθαρό χρυσό. 

Διακόσμηση και Σχέδιο: Οι χρυσές λίρες της Αγγλίας συνήθως είχαν εντυπωσιακά σχέδια και στις 2 όψεις. Τα σχέδια περιλάμβαναν πορτρέτα βασιλιάδων, σύμβολα και άλλα στοιχεία που σχετίζονταν με την ιστορία και τον πολιτισμό της Αγγλίας.

Κυκλοφορία: Οι χρυσές λίρες της Αγγλίας ήταν ευρέως διαδεδομένες και έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας, ως αναγνωρίσιμο νόμισμα που είχε αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι χρυσές λίρες της Αγγλίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της οικονομίας και της νομισματικής εξέλιξης του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Άλλες εκδόσεις και επετειακές κυκλοφορίες

 

Εκτός από τις χρυσές λίρες του εκδίδονται στο Λονδίνο, υπάρχουν και αυτές των νομισματοκοπείων του Σίδνεϊ (S), της Μελβούρνης (M), του Πέρθ (P), του Καναδά (C), της Νότιας Αφρικής (SA) και της Ινδίας (I). Σε κάθε λίρα είναι χαραγμένο το αρχικό του νομισματοκοπείου στο οποίο έχει γίνει η κοπή. Εάν δεν αναγράφεται κάτι, τοτε η λίρα προέρχεται από το νομισματοκοπείο του Λονδίνου. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε παραπάνω κυκλοφορούν λίρες και με παλαιότερους μονάρχες αλλά με τον τωρινό Κάρολο Γ’.

Ακόμη υπάρχουν και υποδιαιρέσεις της λίρας, το ένα τέταρτο της λίρας και η μισή λίρα αλλά και πολλαπλάσια, η διπλή και η το πεντόλιρο.

Κατά καιρούς κυκλοφορούν ειδικές παραλλαγές της χρυσής λίρας με διαφορετικές προδιαγραφές από τις παραπάνω. Αυτό συμβαίνει κυρίως για λόγους επετειακούς ή για να τιμήσουν κάποιο συγκεκριμένο μεγάλο γεγονός. Συνήθως η οπίσθια όψη αντικαθιστά τον Άγιο Γεώργιο με το βασιλικό θυρεό του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο έχουν κυκλοφορήσει και άλλες εκδόσεις πιο σπάνιες και ιδιαίτερες.

 

Επενδυτική αξία

 

Η χρυσή λίρα έχει μεγάλη επενδυτική αξία λόγω της τιμής της και της ιστορικής σημασίας που φέρει. Ο χρυσός που περιέχει είναι υψηλής καθαρότητας, συνεπώς η νομισματική αξία της παραμένει σταθερά υψηλή. Η σπανιότητα της χρυσής λίρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αξία της. Καθώς επίσης και ο συνολικός αριθμός τεμαχίων που έχουν κυκλοφορήσει τη δεδομένη χρονιά (mintage). Έχουν κυκλοφορήσει και διανεμηθεί εκατομμύρια λίρες σε όλο τον κόσμο με αρκετές από αυτές να θεωρούνται εξαιρετικά σπάνιες.

Χαρακτηριστικά

Βάρος7,98 γρ
Καθαρότητα916,7
ΈτοςΔιάφορες ημερομηνίες
Διάμετρος22,05 mm
Πάχος1,52 mm
ΣχήμαΚυκλικό
ΧώραΑγγλία
ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΑ

Λονδίνου

,

Σίδνεϊ

,

Μελβούρνη

,

Περθ

,

Νότια Αφρική

,

Καναδά

,

Ινδία

Mintage
chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
Κλείσιμο open bubble