Χρυσή λίρα Αγγλίας

Η χρυσή λίρα Αγγλίας αποτελεί μια σπουδαία επένδυση καθώς διατηρεί την υψηλή της αξία εδώ και πολλούς αιώνες.

Από το 1489 που παράχθηκε για πρώτη φορά, η χρυσή λίρα Αγγλίας έχει συνεισφέρει ευρέως στην εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας, ιδίως σε δύσκολους και ασταθείς καιρούς. Διατηρεί την λάμψη της και την επενδυτική της αίγλη ανά τους αιώνες και μέχρι και σήμερα έχει ιδιαίτερα υψηλή εμπορική αξία.

Αγορα και πωληση χρυσης λιρας Αγγλιας

Η αγορά και πώληση της χρυσής λίρας Αγγλίας είναι μια από τις πιο εμπορικές δραστηριότητες καθώς η αξία της παραμένει σταθερά υψηλή στο πέρασμα του χρόνου. Οι συναλλαγές χρυσών λιρών ωφελούν παράλληλα και τους πωλητές αλλά και τους αγοραστές.

Στην Oragold αντιμετωπίζουμε την κάθε συναλλαγή με εξαιρετική προσοχή, σεβασμό και επαγγελματισμό. Είτε θέλετε να αγοράσετε μια αυθεντική χρυσή λίρα Αγγλίας είτε να πουλήσετε κάποιο χρυσό νόμισμα που έχετε ήδη στην κατοχή σας μπορείτε να είστε σίγουροι για την ασφάλεια της συναλλαγής και την επίτευξη της καλύτερης δυνατής τιμής.

Εκτιμούμε δωρεάν χρυσές λίρες Αγγλίας και τις αγοράζουμε άμεσα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες αλλά πάντα με νομιμότητα και διαφάνεια. 

Επιπλέον πωλούμε αυθεντικές χρυσές λίρες Αγγλίας σε ανταγωνιστικές τιμές και με άμεση παραλαβή από τα καταστήματά μας. 

Τα βασικά χαρακτηριστικά για την εκτίμηση των χρυσών λιρών είναι:
  • Η νομισματική κυκλοφορία
  • Η χρονολογία
  • Το υλικό κατασκευής
  • Η κατάσταση

Κάθε επίσημη χρυσή λίρα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Στη μπροστινή της όψη απεικονίζεται ο εκάστοτε βασιλιάς της Αγγλίας και στην οπίσθια εμφανίζεται ο Άγιος Γεώργιος σε άλογο τη στιγμή που σκοτώνει το δράκο. Σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις η οπίσθια όψη απεικονίζει το βασιλικό θυρεό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι διαστάσεις της χρυσής λίρας είναι απόλυτα συγκεκριμένες και αφορούν κριτήριο για την αξιολόγηση τους και την διαφοροποίηση τους από τυχόν αντιγραφές. Συγκεκριμένα, το βάρος της κάθε χρυσής λίρας είναι 7,99 γρ., η διάμετρος 22 χιλ., το πάχος 1,52 χιλ. και τα καράτια είναι 22.

Ο καθαρός χρυσός που περιέχεται σε κάθε χρυσή λίρα είναι 7,32 γραμμάρια ή 0,235 ουγγιές.

Εκτιμηση χρυσης λιρας Αγγλιας

Κάθε χρυσή λίρα Αγγλίας εκτιμάται από τους ειδικούς της Oragold με απόλυτη ακρίβεια και επαγγελματισμό. Η τιμή αγοράς καθορίζεται αφού λάβουμε υπόψιν τους παρακάτω παράγοντες: 

Η κατάσταση

Εάν το νόμισμα έχει χτυπήματα ή εάν έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του, τότε θεωρείται ελαττωματικό στην όψη και η τιμή διαμορφώνεται αναλόγως. Εάν όμως δεν έχει χτυπήματα και τα χαρακτηριστικά του παραμένουν αναλλοίωτα, τότε θα εκτιμηθεί στο μέγιστο της τιμής της.

Το βάρος

Το βάρος της χρυσής λίρας Αγγλίας κυμαίνεται από 7,94 γρ. μέχρι 8 γρ. Αυτή η διακύμανση θεωρείται φυσιολογική και δεν επηρεάζει την τιμή της. Σε περίπτωση όμως που ζυγίζει κάτω από 7,39 γρ., θεωρείται ελλιποβαρής.

Η χρονολογία και το mintage

Η χρονολογία κοπής, η οποία αναγράφεται πάνω στη χρυσή λίρα καθώς και ο αριθμός των νομισμάτων που κυκλοφόρησαν (mintage) από το συγκεκριμένο νομισματοκοπείο επηρεάζουν την τιμή της λίρας. Ορισμένες λίρες που θεωρούνται πιο σπάνιες (πχ κόπηκαν σε περιορισμένο αριθμό) έχουν μεγαλύτερη αξία και ελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των συλλεκτών.

Τα νομισματοκοπεία των χρυσών λιρών

Η παραγωγή των λιρών ξεκίνησε από το νομισματοκοπείο του Λονδίνου και συνεχίστηκε παράλληλα και σε υπόλοιπα υποκαταστήματα της Κοινοπολιτείας όπως στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική και στην Ινδία με κάθε ένα από τα παραπάνω να φέρει τη δική του χαρακτηριστικό σύμβολο.Το S υποδηλώνει ότι το νόμισμα κόπηκε στο Σίδνεϊ, το M στη Μελβούρνη, το P στο Περθ, το SA στην Νότια Αφρική, το I στην Ινδία, το C στον Καναδά κ.ο.κ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι χρυσές λίρες Αγγλίας που παράγονται στο Λονδίνο δεν φέρουν σήμανση.

Το αρχικό σκίτσο του Pistrucci για την Αγγλική λίρα

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά

Καθεμία γνήσια λίρα διακρίνεται για το λεπτομερή και εντυπωσιακό σχεδιασμό της. Οι χαράξεις πάνω στο χρυσό πραγματοποιούνται με ακρίβεια και προσδίδουν ένα πραγματικά άψογο αποτέλεσμα. Τις χρυσές λίρες φιλοτεχνούν με τα σχέδια τους σπουδαίοι χαράκτες-δημιουργοί. Ο William Wyon (1795 – 1851), ο Benedetto Pistrucci (1783 - 1855) και ο Thomas Brock (1847 – 1922) έχουν δημιουργήσει ορισμένες από τις πιο ζωντανές και λεπτομερείς χαράξεις. Όλες οι αυθεντικές λίρες φέρουν τα αρχικά των δημιουργών τους στην εμπρόσθια όψη, συνήθως πάνω στο λαιμό του εκάστοτε βασιλιά ή βασίλισσας.

Χρυσές Λίρες Αγγλίας

Γεώργιος Γ'

Γεώργιος Δ'

Βικτώρια

Εδουάρδος Ζ'

Γεώργιος Ε'

Ελισάβετ

Μισόλιρο

Πεντόλιρο

Χρυσή Λίρα Αγγλίας Γεώργιος Γ'

Ο Γεώργιος Γ’ (1738 - 1820) ήταν βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας μέχρι τον θάνατό του, το 1820. Το 1817 ανέθεσε στον ιταλό χαράκτη Benedetto Pistrucci να σχεδιάσει τη νέα χρυσή λίρα Αγγλίας. Ο Pistrucci δημιούργησε στην οπίσθια όψη τον Άγιο Γεώργιο και τον δράκο, σχέδιο που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.