Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Η χρυσή λίρα Αγγλίας (gold sovereign) διατηρεί σταθερά την αξία της στο χρόνο από το 1489 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά έως σήμερα.

 

Η ιστορία της χρυσής λίρας Αγγλίας

 

Όλα ξεκίνησαν από τον Ερρίκο Ζ’.

Ερρίκος Ζ χρυσή λίρα αγγλίας

Ο Ερρίκος Ζ’ (1457 – 1509) ήταν ο πρώτος μονάρχης του οίκου των Τυδώρ.

Υπήρξε ισχυρός βασιλιάς και με τη σταθερή οικονομική πολιτική του κατάφερε να οδηγήσει την Αγγλία σε μεγάλη ευημερία. Στα πλαίσια της επίδειξης της επιτυχίας και του κύρους του οίκου Τυδώρ, ο Ερρίκος ο Ζ’ έδωσε εντολή να κοπεί η πρώτη χρυσή λίρα της Αγγλίας.

Στη μπροστινή της όψη απεικονίζει το βασιλιά να κάθεται στο θρόνο του και στην πίσω όψη αποτυπώνεται το οικόσημο της οικογένειας. Πρόκειται για ένα πολύ εντυπωσιακό χρυσό νόμισμα που ζυγίζει 15,5 γραμμάρια και αποτελείται από χρυσό 23 καρατίων, περιεκτικότητας 95,83%. Η αξία της έχει εκτιμηθεί πάνω από 250.000 $.

χρυσή λίρα με οικόσημο βασιλικής οικογένειας

Ο διάδοχός του, Ερρίκος Η’, μείωσε τα καράτια στα 22 (91,67% περιεκτικότητα σε χρυσό), τιμή που έχει καθιερωθεί από τότε έως σήμερα.

 

Οι νεότερες χρυσές λίρες

 

Βασιλιάς Γεώργιος Γ’

 

Από το 1817 έως σήμερα θεωρείται η νεότερη εποχή στην κυκλοφορία των χρυσών λιρών Αγγλίας. Τις εκδίδει το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο και πάντοτε απεικονίζονται σε αυτήν οι εκάστοτε βασιλείς που κυβερνούν τη χώρα.

Από το 1817 έως το 1820 κόπηκαν 3.574 κομμάτια από αυτή τη χρυσή λίρα. Απεικονίζεται ο Γεώργιος Γ’ στη μπροστινή της όψη και ο Άγιος Γεώργιος που σκοτώνει το δράκο στην πίσω της όψη.

χρυσή λίρα Βασιλιά Γεωργίου

Το σχέδιο του Αγίου Γεωργίου ανήκει στο χαράκτη Benedetto Pistrucci και έχει καθιερωθεί ως πίσω όψη της λίρας (με διάφορες παραλλαγές) μέχρι σήμερα.

Αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα νομίσματα παγκοσμίως. Μάθετε περισσότερα για την αξία και άλλων χρυσών νομισμάτων ή απευθυνθείτε στην Oragold για πώληση  χρυσών νομισμάτων.

 

Βασίλισσα Βικτώρια

 

Χρυσή λίρα Βασίλισσα Βικτώρια

Στα 64 χρόνια βασιλείας της βασίλισσας Βικτώριας κόπηκαν οι τρεις παραπάνω εκδοχές. Στην πρώτη απεικονίζεται η νεαρή βασίλισσα Βικτώρια το 1866. Το συγκεκριμένο νόμισμα κυκλοφόρησε με 2 διαφορετικές πίσω όψεις, μία με τον Άγιο Γεώργιο και μία με θυρεό. Η δεύτερη χρυσή λίρα Αγγλίας κόπηκε με αφορμή το ιωβηλαίο των 50 ετών βασιλείας της Βικτώριας. Στην τρίτη εκδοχή αποτυπώνεται η μορφή της βασίλισσας στην πιο ώριμη ηλικία της.

Το 1871 ήταν η χρονιά που ξεκίνησαν να κόβονται χρυσές λίρες Αγγλίας και σε διάφορες αποικίες της Αγγλίας.

 

Βασίλισσα Ελισάβετ Β’

 

Για τη σημερινή βασίλισσα Ελισάβετ B’ έχουν κοπεί μέχρι στιγμής 8 εκδοχές της χρυσής λίρας.

Η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα το 1952, η πρώτη χρυσή λίρα όμως προς τιμήν τιμής κόπηκε το 1957. Έκτοτε, οι χρυσές λίρες Αγγλίας κόβονται αποκλειστικά από το Βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου.

χρυσή λίρα με την Βασίλισσα Ελισσάβετ Β'

Το 1989 κόπηκε αυτό το εντυπωσιακό νόμισμα για τον εορτασμό των 500 ετών από την κοπή της πρώτης χρυσής λίρας της Αγγλίας.

η χρυσή λίρα με τη Βασίλισσα Ελισσάβετ από το 1988

Αυτό είναι το πορτρέτο της βασίλισσας που κοσμεί τη χρυσή λίρα από το 1998 έως σήμερα.

πορτραίτο βασίλισσας ελισσάβετ στη χρυσή λίρα

Το 2002 με αφορμή τα 50 χρόνια της Ελισάβετ στο θρόνο, κόπηκε το συλλεκτικό αυτό νόμισμα. Η πίσω του όψη απεικονίζει το θυρεό, πράγμα που είχε να συμβεί από το 1887.

συλλεκτική κοπή της χρυσής λίρας για τα 50 χρόνια βασιλείας της Βασίλισσας Ελισσάβετ

Επιπλέον, το 2012, στα 60 χρόνια της βασιλείας της, κυκλοφόρησε η παρακάτω εκδοχή με τον Άγιο Γεώργιο σε διαφορετική απεικόνιση.

Χρυσή λίρα με τον Άγιο Γεώργιο και τη Βασίλισσα Ελισσάβετ

Στην Oragold γνωρίζουμε την ιστορία της χρυσής λίρας της Αγγλίας και είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την αξία της. Εάν διαθέτετε οποιοδήποτε χρυσό νόμισμα και θέλετε να ενημερωθείτε για την αξία του, επικοινωνήστε μαζί μας.

Tags:

  Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
  Tags:

   Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble