Τα Διαμάντια
Οι εκπληκτικές ιδιότητες του διαμαντιού, μεταξύ των οποίων η εκτυφλωτική του λάμψη και η μεγάλη σκληρότητα, το ανέδειξαν σε βασιλιά των πολύτιμων λίθων, και σε ένα πολύ χρήσιμο υλικό για τη βιομηχανία, εκτός από τη κοσμηματοποιία. Εδώ και πολλά χρόνια γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθούν τεχνητά διαμάντια που να έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα φυσικά. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό με μεγάλη επιτυχία και στο μέγεθος κατασκευής αλλά και στα χαρακτηριστικά του.
The Diamond είναι ένας από τους λίγους πολύτιμους λίθους που αποτελούνται από ένα μόνο χημικό στοιχείο, από καθαρό άνθρακα. Η κρυσταλλική δομή του είναι εξαιρετικά συμπαγής και σε αυτή χρωστά τη μεγάλη σκληρότητα του! (10 Mohs). Έχει όλα τα χαρακτηριστικά των λίθων που χρησιμοποιούνται στη κοσμηματοποίια: ομορφιά, σπανιότητα, και ανθεκτικότητα.
Η μεγάλη του σκληρότητα το καθιστά ιδανικό υλικό για αναρίθμητες βιομηχανικές ή επιστημονικές εφαρμογές, ιδιαίτερα μετά τη κατασκευή του συνθετικού διαμαντιού, οι ιδιότητες του οποίου είναι παρόμοιες με του φυσικού. Πέρα όμως από όλες αυτές τις ιδιότητες του, όταν παρατηρείς ένα καλά κομμένο διαμάντι , σου δίνει πάνω από όλα, την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μπροστά σε ένα αντικείμενο σπάνιας ομορφιάς.
Χρωματικοί τόνοι (Χροιές Λευκού)
Τα περισσότερα διαμάντια, αν και εκ ’πρώτης όψεως φαίνονται άχρωμα, παρουσιάζουν ελαφριές αποχρώσεις, που μερικές φορές δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι. Υπάρχουν επίσης δείγματα με ζωηρά και σαφή χρώματα, όπως κίτρινο, εξαιτίας της παρουσίας άζωτού στην κρυσταλλική δομή τους ,‘καστανό’ καφέ ,γκρι ή μαύρο χρώμα (πολλά έγκλειστα). Τα λιγότερα συνηθισμένα είναι τα διαμάντια με ρόδινο (ροζ), κόκκινο, μπλε(γαλάζιο) πράσινο (‘του μήλου΄) χρώμα. Πολλές φορές τα χρώματα παράγονται τεχνητά με ακτινοβολία και άλλους μεθόδους όπως CVD, HPHT, κτλ.
Αλλες ιδιότητες του Διαμαντιού
Καθώς γίνονταν γνωστές οι διάφορες ιδιότητες του , το διαμάντι δεν έπαψε ποτέ να εκπλήσσει! Εκτός από τη σκληρότητα του , χρησιμεύει ως ηλεκτρικό μονωτικό (εκτός από τα μπλε διαμάντια) , ειναι διάφανο από το υπεριώδες μέχρι το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, χημικά αδρανές και καλός αγωγός της θερμότητας.
Ένας πολύτιμος λίθος αρκετά ‘ισχυρός’
Στο παρελθόν οι άνθρωποι απέδιδαν στο διαμάντι κάθε είδους δυνάμεις, όπως ανίχνευση δηλητηρίων ή προστασία από την πανούκλα. Ο Ναπολέοντας είχε βάλει να στερεώσουν το περίφημο διαμάντι Regent (Αντιβασιλέας) στο σπαθί του, γιατί έτσι, σύμφωνα με μα παλιά δοξασία, θα γίνονταν ακατανίκητος. Στις μέρες μας ένα διαμάντι αποτελεί επίσης σύμβολο ισχύος, ή τουλάχιστον φανερώνει την οικονομική θέση του κατόχου του.
“Στα καταστήματα Oragold θα σας εξυπηρετήσει γεμολόγος πιστοποιημένος από το GIA (Gemological Institute of America) και θα σας δώσει πλήρη και εμπεριστατωμένη εκτίμηση εντελώς δωρεάν”.
Τα 4 C’s των Διαμαντιών
Η ποιοτική κατάταξη των διαμαντιών στηρίζεται σε τέσσερα διαφορετικά χαρακτηριστικά ,τα λεγόμενα four C’s. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι το βάρος σε καράτια, το χρώμα, η καθαρότητα και η κοπή. Η ονομασία four C’s έχει προκύψει από τα αντίστοιχα αρχικά των παραπάνω χαρακτηριστικών στην Αγγλική γλώσσα (Carat weight, Colour, Clarity, Cut).
Weight
Το βάρος των διαμαντιών, όπως όλων των πολύτιμων λίθων, μετριέται σε καράτια με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων. Οι ηλεκτρονικές ζυγαριές μεγάλης ακρίβειας που υπάρχουν σήμερα έχουν την ικανότητα να μετρήσουν με ακρίβεια ακόμα και τριών δεκαδικών ψηφίων. Εφόσον είναι γνωστά τα 3 δεκαδικά ψηφία, η στρογγυλοποίηση του δεύτερου δεκαδικού επιτρέπεται μόνον όταν είναι 9, δηλαδή: 1,998ct = 1,99ct, 1,999ct = 2ct.
Στο εμπόριο, οι τιμές των διαμαντιών ανά καράτι αυξάνονται προοδευτικά καθώς αυξάνεται το βάρος τους. Φυσικά, από συγκεκριμένα (μεγαλύτερα) βάρη και μετά οι τιμές απογειώνονται σημαντικά. Αυτό συμβαίνει σε ακέραιους αριθμούς βαρών (premium sizes), πχ. 1,00ct , 2,00ct, αλλά και σε περιπτώσεις τύπου 0,50 ct.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω είναι ότι ένα διαμάντι 0,99ct είναι χοντρικά 10-15% φθηνότερο από ένα διαμάντι ενός καρατιού 1,00 ct της ίδιας ποιότητας. Εξαιτίας αυτής της διαφοράς στην τιμή, τα διαμάντια τα επιλέγουν να τα κόβουν συνήθως με τον ‘βαρύ τρόπο-επιλογής’ έτσι ώστε να προσεγγίσουν το ακέραιο βάρος τους.
Χρώμα διαμαντιού
Τα διαμάντια έχουν συνήθως μια κίτρινη χροιά που οφείλεται στην παρουσία ιχνοστοιχείων αζώτου. Η αυξανόμενη παρουσία αζώτου στα διαμάντια και κατ’ επέκταση η προοδευτικά αυξανόμενη κίτρινη χροιά μειώνει την τιμή τους! Τα διαμάντια που είναι απαλλαγμένα εντελώς κίτρινης χροιάς είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση.
Προκειμένου να αξιολογηθεί χρωματικά ένα διαμάντι, συγκρίνεται με πρότυπα διαμάντια συγκεκριμένης χροιάς και κατατάσσονται στην αντίστοιχη κατηγορία. Για να αποφευχθούν φαινόμενα φθορισμού ή οτιδήποτε άλλο που θα επηρεάσει την αξιολόγηση του χρώματος, επιλέγουν συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού για την κατάταξη. Τα συστήματα χρωματικής κατάταξης παγκοσμίως (τα επικρατέστερα) είναι 2 , της CIBJO και του GIA.
”Αν έχετε στην κατοχή σας μονόπετρο και ενδιαφέρεστε να το πουλήσετε, επικοινωνήστε σήμερα με την ORAGOLD για να ενημερωθείτε άμεσα και υπεύθυνα για την αξία του.”
Καθαρότητα διαμαντιού
Οι συνθήκες θερμοκρασίας, πίεσης και τροφοδοσίας με υλικό δεν ήταν σταθερές κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των διαμαντιών στο εσωτερικό της Γης. Η ανομοιογένεια των συνθηκών αυτών παρατηρείται στο εσωτερικό τους με τη μορφή εγκλείστων. Ο όρος ‘καθαρότητα’ ίσως δεν είναι ο πλέον δόκιμος δεδομένου ότι κανένα διαμάντι δεν είναι ‘βρώμικο’.
Τα έγκλειστα είναι απλά αποτυπώματα της φύσης (ατέλειες) που χρησιμοποιούνται ως διαγνωστικά στοιχεία της φυσικής προέλευσης του διαμαντιού. Όσο περισσότερο μεγεθύνουμε στο διαμάντι τόσα περισσότερα έγκλειστα θα παρατηρήσουμε.
Έχει καθοριστεί διεθνώς, για την ποιοτική τους κατάταξη η χρήση του φακού χειρός 10Χ (Γεμολογική λούπα) και η αξιολόγηση τους κατηγοριοποιείται σε 11 βαθμίδες.
Η αξιολόγηση των εγκλείστων πραγματοποιείται με μεγέθυνση 10Χ.(Γεμμολογική Λούπα)
Υπάρχουν 11 κατηγορίες καθαρότητας:
*Flawless (FL) and Internally Flawless (IF):
Μη ορατά έγκλειστα από έμπειρο αδαμαντολόγο με μεγέθυνση 10Χ
*Very, Very Slightly Included (VVS1 and VVS2):
Πολύ μικρά έγκλειστα, πολύ δύσκολο να εντοπιστούν από έμπειρο αδαμαντολόγο με μεγέθυνση 10Χ
*Very Slightly Included (VS1 and VS2):
Πολύ μικρά έγκλειστα, δύσκολο να εντοπιστούν από έμπειρο αδαμαντολόγο με μεγέθυνση 10Χ
*Slightly Included (SI1 and SI2):
Μικρά έγκλειστα, τα οποία εντοπίζονται εύκολα από έμπειρο αδαμαντολόγο με μεγέθυνση 10Χ
*Imperfect (I1, I2 and I3):
Έγκλειστα τα οποία εντοπίζονται πολύ εύκολα από έμπειρο αδαμαντολόγο με μεγέθυνση 10Χ και ενδεχομένως επηρεάζουν την διαύγεια (διαφάνεια) του διαμαντιού
Κοπή διαμαντιών
Η κοπή είναι το μοναδικό από τα τέσσερα χαρακτηριστικά της ποιοτικής κατάταξης των διαμαντιών που εξαρτάται αποκλειστικά από τον άνθρωπο. Με την κοπή αναδεικνύονται οι μοναδικές οπτικές ιδιότητες των διαμαντιών. Στη Διαδικασία της Κοπής υπάρχουν δύο ξεχωριστοί παράγοντες. Οι αναλογίες της κοπής και η συμμετρία της κοπής.
Οι αναλογίες της κοπής αφορούν την επί της εκατό (%) μεταξύ των επιμέρους τμημάτων από τα οποία αποτελείται ένα διαμάντι (Table,Crown,Girdle,Pavillion,etc), έτσι ώστε το αποτέλεσμα να δίνει ολική εσωτερική ανάκλαση ,μέγιστη λαμπρότητα και το μέγιστο διασκεδασμό του φωτός.
Η συμμετρία κοπής αφορά την ακρίβεια του γεωμετρικού σχήματος και την ακρίβεια του τρόπου σύνδεσης των εδρών του κομμένου διαμαντιού. Οι 2 παραπάνω παράγοντες ονομάζονται μαζί ως ‘make’. Και η κοπή αξιολογείται
Μάθετε πόσο κοστίζουν τα αντικείμενα σας με την online εκτίμηση.
Εξέλιξη – Διάφορες κοπές διαμαντιών
Η πρώτη εμφανίστηκε τον 413th αιώνα στην Ινδία. Ο λόγος που ‘εμφανίστηκε ‘ η κοπή ήταν η εξάλειψη κάποιου έγκλιστρου που προφανώς υπήρχε στο διαμάντι και ο άλλος λόγος ήταν για να γίνει πιο ομοειδές σχηματικά ο κρύσταλλος. Εξελικτικά, με τη πάροδο των χρόνων ακολουθούν οι παρακάτω κοπές:
Point Cut (413th αιώνα), Table Cut(1413th αιώνα) , Rose Cut(Κοπή ‘Ρόδου’ με αρκετές παραλλαγές- 1513th αιώνα) και περνάμε σιγά σιγά στην συγχώνευση των παραπάνω κοπών και στους ουσιαστικούς πρόδρομους της σημερινής κοπής (Μπριγιάν-Brilliant Cut/η πιο εξελιγμένη με βάση τις ιδιότητες του διαμαντιού!), Single Cut (Τα γνωστά στην αγορά ουίτ ή ουιτάκια (Huit (Γαλλικά=8), Οχτάεδρα κομμένα, Double Cut(1610-1620 μ.Χ.), Triple Cut (1713th αιώνας, Βενετσιάνικη Προέλευση)
Ουσιαστικά για πρώτη φορά το 1820 έχουμε την εισαγωγή το στρογγυλού περιγράμματος του διαμαντιού (ότι πιο ‘καλλίγραμμο’ για την εποχή), στη συνέχεια έχουμε τη κοπή Old European Cut, και η κοπή Tolkowsky Cut (ή American Ideal Cut) το 1919 που μετά από πειράματα και μελέτες και σε συνδυασμό με μια προγενέστερη μορφή κοπής μπριγιάν του Henry Morse(1860) φτάσανε στις πρώτες βάσεις για την εξέλιξη, επιστημονικά και σχηματικά, της σημερινής διάσημης κοπής Brilliant Cut (Μπριγιάν).
Υπήρξαν αρκετές εταιρίες ,που στη συνέχεια ,πειραματίστηκαν με την Brilliant Cut , όπως…
Το 1926 οι Johnson & Johnson που έκαναν το Ideal Cut,
To 1940 o Eppler έκανε το European Cut και
Το 1969 η Scan Dn. με τη Σκανδιναβική Κοπή
”Εάν διαθέτετε διαμάντια ή άλλους πολύτιμους λίθους επικοινωνήστε με την ORAGOLD σήμερα για να λάβετε την υψηλότερη προσφορά της αγοράς. Κλείστε τώρα το online ραντεβού σας”
Φάνσυ κοπές (2%)
Φάνσυ κοπή θεωρούμε μια κοπή που δεν είναι ‘συνηθισμένη΄όπως το μπριγιάν.
Τύποι Φάνσυ Κοπής: α) Μπριγιάν κοπή, β) Κλιμακωτή κοπή, γ) Μικτές κοπές…
Και φυσικά υπάρχουν διάφοροι τύποι σχήματα κοπής μπριγιάν, όπως :
Α) Pear- Pendeloque (Αχλαδόσχημο), Marquise- Navette (Μαρκησία), Oval (Οβαλ), Heart(Καρδιόσχημα),
Β) Emerald Cut (Σμαραγδοκοπή), Emerald Square Cut (Τετράγωνη Σμαραγδοκοπή), Baguette(Μπαγκέτα),
Γ) Mixed Cut (Μικτές Κοπές, παραλλαγές ή συνδυασμός των παραπάνω).
Άλλες ‘μορφές’ Κοπής :
Diamonds ‘κομμένα’ …Τριγωνικά ,Πεντάγωνα ,Εξαγωνικά ,Τραπεζοειδές ,Ρομβοειδές , Αετοειδές κ.α
Σύγχρονες Κοπές Διαμαντιών:
Princess Cut, Fire Rose, Sun Flower, Mary Gold, Zina, Dalia , με την εξέλιξη των λέιζερ, τεχνολογικά , έχουμε εκατοντάδες παραλλαγές κοπής και σχημάτων … όπως, Αστέρια ,Δέντρα, Άλογα, Λόγκο κ.α.
Απομιμήσεις διαμαντιών
Πολλοί είναι οι φυσικοί πολύτιμοι λίθοι οι οποίοι μιμούνται την εμφάνιση του διαμαντιού .Μερικοί από αυτούς είναι το ζαφείρι, το τοπάζι, η βήρυλλος, το φυσικό ζιρκόνιο και ο χαλαζίας. Επίσης υπάρχουν απομιμήσεις όπως το γυαλί καθώς και τεχνητά ή συνθετικά υλικά όπως ο συνθετικός σπινέλιος, το συνθετικό ρουτίλιο, το τιτανιούχο στρόντιο, το YAG, το GGG, και το συνθετικό κυβικό ζιργκόν (CZ) .Το CZ είναι η καλύτερη (και η πιο φθηνή στην αγορά ), από το 1970, μέχρι στιγμής, απομίμηση του διαμαντιού, και ακολουθεί ο συνθετικός μοϊσσανίτης και το συνθετικό διαμάντι (η πιο ακριβή και παραπλήσια αυτή τη στιγμή απομίμηση).
Παρόλα αυτά, η πολύχρονη εμπειρία μας αλλά και η μας μάς καθιστά κατάλληλους στην εκτίμηση των εκάστοτε αντικειμένων προς πώληση.
Διαφορές μεταξύ διαμαντιού και συνθετκού κυβικού Ζιργκόνιου
Το διαμάντι όπως γνωρίζουμε αποτελείται από άνθρακα καθαρό, και κρυσταλλώθηκε υπό συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης πριν δισεκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα να αποκτήσει υψηλή σκληρότητα (το σκληρότερο ορυκτό στη φύση – 10 Mohs), σε αντίθεση με τα cubic zirconia που είναι κρύσταλλοι συνθετικοί (προϊόν ανθρώπινης εργαστηριακής κατασκευής) και κατασκευάζονται από διοξείδιο του ζιρκονίου. Τα χαρακτηριστικά του συνθετικού κυβικού ζιρκονίου είναι : σκληρό συνθετικό υλικό (8,5 Mohs), οπτικά άψογο , παρόμοιο με το διαμάντι, και συνήθως άχρωμο.
Όμως μια βασική χαρακτηριστική διαφορά που έχει από το διαμάντι, είναι η έντονη διπλοδιαθλαστικότητα (υπό γωνία παρατήρηση με φακό 10Χ/κάτω από λευκό φως )σε αντίθεση με το διαμάντι που είναι ‘μονοθλαστικό’ λόγο της κυβικής του κρυστάλλωσης.
Άλλες χαρακτηριστικές διαφορές του συνθετικού κυβικού ζιρκόνιού είναι η απουσία εγκλείστων (εργαστηριακή κατασκευή) σε αντίθεση με τα φυσικά διαμάντια (που έχουν εσωτερικές ατέλειες – έγκλειστα λόγο της ορυκτής φυσικής του προέλευσης!) Χρωματικά τα συνθετικά κυβικά ζιργκόνια είναι άχρωμα (δεν υπάρχει ίχνος χροιάς κάποιου ‘χρώματος’/ως εργαστηριακό προϊόν) σε αντίθεση με τα φυσικά διαμάντια που η παρουσία αζώτου (συνήθως στα πιο πολλά) στη κρυστάλλωση τους, αποδίδει κάποιες χρωματικές χροιές ανάλογα τη ποσόστωση.
Υπάρχει η κλίμακα χαρακτηρισμού τους (κατηγοριοποίηση) από το D-Z, τα διαμάντια τύπου D είναι τα πιο καθαρά (άχρωμα!) ενώ τα διαμάντια τύπου Z έχουν κίτρινη-καφέ απόχρωση. Επίσης ένα διαχωριστικό χαρακτηριστικό μεταξύ τους, είναι ο ‘βαθμός’ λαμπρότητας που παρουσιάζουν.
Το διαμάντι έχει δείκτη διάθλασης 2.42, που είναι πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλο πολύτιμο λίθο εκτός από το Mοϊσσανίτη που έχει Δ.Δ. (2,65 -2,69) ενώ το κυβικό συνθετικό ζιργκόνιο έχει 2.15-2.18.Αυτό σημαίνει ότι το διαμάντι είναι λαμπρότερο από το συνθετικό κυβικό ζιργκόνιο αλλά όχι με μεγάλη διαφορά, οπτικά στο μάτι ενός έμπειρου Γεμμολόγου.
Αγοράζουμε άμεσα διαμάντια και πολύτιμους λίθους προσφέροντας σας άμεσα μετρητά.
Εκτιμούμε δωρεάν και με απόλυτη ακρίβεια τα πολύτιμα αντικείμενα σας, σεβόμενοι πάντοτε την ιστορία και την ιδιαίτερη αξία τους.