Buy Sell

We buy valuables at their true value.

Get an instant offer for your valuables from our experienced appraisers, ensuring the highest possible price.

Get an appraisal for free now!

What would you like to sell?

Τώρα που ο χρυσός έχει ανέβει σταθερά πάνω από 1700$ ανά ουγγιά, μήπως είναι ώρα να απογειωθεί στα 1900$; Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι αλλά θεωρούν πως το πολύτιμο μέταλλο χρειάζεται νέα ώθηση για ανέβει στα 1900$.

Έπειτα από μια γεμάτη εβδομάδα, ο χρυσός κατάφερε να παραμείνει πάνω από 1720$ ανά ουγγιά. Η πορεία του πολύτιμου μετάλλου προσπάθησε να φτάσει στα 1750$ την Πέμπτη και ακόμη και αν δεν τα κατάφερε, οι τιμές της June Comex διαπραγματεύτηκαν στα 1733,90$, αύξηση 0,38% τη ίδια μέρα.

“Παράγοντες που ενδεχομένως θα ασκούσαν πίεση στην τιμή του χρυσού, όπως η άνοδος των χρηματιστηριακών αγορών και η σταθερή πορεία του δολαρίου, δε φαίνεται να την επηρεάζουν τη δεδομένη στιγμή” αναφέρει ο Eugen Weinberg αναλυτής της Commerzbank.

Αυτό το μοτίβο εμπορικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να είναι σημάδι για να ξεκινήσουν οι επενδυτές να συγκεντρώνουν χρυσό, αναφέρει ο Daniel Pavilonis στην Kitco News.

“Ο παλμός της αγοράς είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τον Αύγουστο. Αυτό είναι καλό σημάδι. Είναι ίσως η καλύτερη στιγμή να μαζέψουμε χρυσό. Την επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με το χρυσό”, είπε ο Pavilonis.

Ο χρυσός επηρεάζεται από δύο διαφορετικές οπτικές- βραχυχρόνια από τους εμβολιασμούς και την ανάκαμψη της οικονομίας και μακροχρόνια από την αβεβαιότητα των ομοσπονδιακών τραπεζών.

“Δεν εκπλήσσομαι που δεν το ξεπεράσαμε ακόμη. Το δολάριο είναι και θα εξακολουθήσει να είναι σταθερό για το επόμενο διάστημα την ίδια στιγμή που η Ευρώπη αποτυγχάνει με τη διανομή των εμβολίων. Οι ροές κεφαλαίων είναι πιθανό να στραφούν προς τις ΗΠΑ”, είπε ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής τηε TD Securities, Bart Melek.

Σε βραχυχρόνια βάση ωστόσο υπάρχει αβεβαιότητα, διευκρινίζει ο Melek. “ Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τα 1900 $ μέχρι το τέλος του έτους επειδή βλέπουμε πληθωρισμό και καμία ενέργεια από τις ομοσπονδιακές τράπεζες”, αναφέρει. “Επίσης θα έχουμε περισσότερο χρέος και περισσότερες δαπάνες υποδομών”.

Πιθανοί παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή

Ο χρυσός είναι πιθανό να ανέβει έως ότου εμφανιστεί νέος παράγοντας, σύμφωνα με αναλυτές.

“Ο χρυσός φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η φυσική ζήτηση σταματάει τη πτώση, αλλά ένας μακροοικονομικός παράγοντας που θα εκτοξεύσει την άνοδο, για την ώρα λείπει”, ανέφερε ο αναλυτής Suki Cooper.

Ένας τέτοιος παράγοντας θα μπορούσε να είναι μια παύση του χρυσού από τις δεκαετείς αποδόσεις του Δημοσίου. Πρόσφατα, ο χρυσός έδειξε σημάδια υποχώρησης κάθε φορά που οι αποδόσεις αυξάνονται. Αυτή η αντίστροφη σχέση θα μπορούσε να σταματήσει, κάτι που θα βοηθούσε στην εκτόξευση του χρυσού, αναφέρει ο Pavilonis.

“Τα επιτόκια αυξηθηκαν ελαφρώς σήμερα και ο χρυσός πηγαίνει καλά. Αυτό είναι θετικό. Ίσως αρχίσουμε να αποδεσμευόμαστε από τη σύνδεση ότι όσο τα επιτόκια αυξάνονται, ο χρυσός πέφτει. Αν μπορέσουμε να αποκλίνουμε από αυτή τη συσχέτιση και με την ανακοίνωση του νέου πακέτου στήριξης από Biden, θα έχουμε καλό αποτέλεσμα για το χρυσό”, αναφέρει. “Όταν βλέπουμε πληθωρισμό, είναι ώρα να αγοράσουμε χρυσό”.

Όσο τυπώνεται χρήμα και έχουμε πολιτικές διευκόλυνσης, ο πληθωρισμός θα αρχίσει και το χαμηλό επίπεδο του Φεβρουαρίου θα είναι το κατώτερο σημείο του χρυσού, είπε ο Pavilonis. “Όσο περισσότερο παρατηρούμε πλάγιες δράσεις σε τιμές χρυσού, τόσο περισσότερο θα έχουμε ανοδική πορεία με λιγότερη αντίσταση”, αναφέρει.

Ένας άλλος παράγοντας θα ήταν η υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου. “Με το πέρασμα του χρόνου, το δολάριο θα αρχίσει ξανά την πτωτική του τάση και οι αποδόσεις θα παραμείνουν αρνητικές. Συνεπώς οι τιμές πιθανό να ανακτήσουν έλξη”, είπε ο Cooper.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα ρίσκα που μπορεί να προκύψουν και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των επενδυτών, είπε στην FXTM ο Han Tan, αναλυτής αγοράς.

“Από ενδείξεις ότι τα κρούσματα του COVID-19 ανακάμπτουν παγκοσμίως και θα εξομαλύνουν τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, και μέσω των μεταβαλλόμενων προσδοκιών για τις πολιτικές των ομοσπονδιακών τραπεζών, μια σχετική ηρεμία στις αγορές θα μπορούσε να ενισχυθεί από την ύπαρξη των παραπάνω”, δήλωσε ο Tan.

Τι θα δούμε την επόμενη εβδομάδα

Η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, δεδομένα σχετικά με την εργασία. Σύμφωνα με την αγορά, η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 655.000 θέσεις εργασίας τον Μάρτιο. 

Επίσης οι αγορές θα παρακολουθούν τον δείκτη τιμών κατοικιών των ΗΠΑ εν αναμονή των πωλήσεων κατοικιών την Τετάρτη. Οι αγορές των ΗΠΑ θα είναι κλειστές τη Μεγάλη Παρασκευή.

Εκτός από τα μακροοικονομικά δεδομένα, οι επενδυτές θα παρακολουθούν στενά και την Ουάσινγκτον, τυχόν νέες ανακοινώσεις τόνωσης και τον αριθμό των παγκόσμιων κρουσμάτων COVID-19.

“Με το σχέδιο δημοσιονομικής ανακούφισης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδόν παγωμένο, την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τον Biden να προχωράει με το σχέδιο πράσινης οικοδόμησης και υποδομών ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων”, δήλωσαν οικονομολόγοι της ING. “Η δυσκολία θα περάσει στο Κογκρέσο, όπου 60 γερουσιαστές θα κληθούν να ψηφίσουν… Μπορεί να χρειαστεί να χωριστεί σε μικρότερα πακέτα και να απλωθεί σε κάποιο βαθμό εάν οι Ρεπουμπλικάνοι επιδείξουν σκληρή αντίθεση. Δεν πρόκειται για έναν εύκολο δρόμο “

Πηγή Kitco News

  Comments Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Comments Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.