Buy Sell

We buy valuables at their true value.

Get an instant offer for your valuables from our experienced appraisers, ensuring the highest possible price.

Online Evaluation form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Τα διαμάντια είναι λαμπερά, πολύτιμα και εντυπωσιακά πετρώματα που χρησιμοποιούνται ευρεώς σε πολλούς κλάδους της σύγχρονης βιομηχανίας. Κυρίως όμως είναι γνωστά για τον στολισμό και τη λάμψη που προσφέρουν σε κοσμήματα όλων των ειδών. Μοναδικά διαμαντένια κολιέ, αστραφτερά σκουλαρίκια και φυσικά μονόπετρα και όχι μόνο δαχτυλίδια από διαμάντι αποτελούν νούμερο ένα επιλογή για τους λάτρεις των κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο. Το διαμάντι είναι ο πιο γνωστός και δημοφιλής πολύτιμος λίθος και αντιπροσωπεύει την αριστοκρατία και την πολυτέλεια. Γνωρίζετε όμως από που προέρχεται και πως δημιουργείται; Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε απαντήσεις σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον σχηματισμό και τη δημιουργία των διαμαντιών.

 

Πώς δημιουργούνται φυσικά τα διαμάντια;

 

Τα διαμάντια δημιουργούνται φυσικά κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μεγάλα βάθη και υπό συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας. Υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές για τον τρόπο δημιουργίας των διαμαντιών:

 • Σχηματίζονται σε βάθη όπου παρατηρούνται έντονες ηφαιστειακές δραστηριότητες, όπου, κατά τη διάρκεια εκρήξεων, μάζες μαγμάτων φέρνουν τα διαμάντια προς την επιφάνεια.
 • Δημιουργούνται σε περιοχές με πλούσιες γεωλογικές διεργασίες όπως π.χ κινήσεις των πλακών της γης. Κατά τη διάρκεια αυτών των διεργασιών, τα πετρώματα που περιέχουν διαμάντια μεταφέρονται προς την επιφάνεια σε βάθος χρόνου.

Πώς προέρχονται τα διαμάντια από τη γη;

 

Τα διαμάντια εξάγονται από τη γη μέσω διεργασιών εξόρυξης. Δύο είναι οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή διαμαντιών:

Προσχωσιγενής εξόρυξη: Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την εξαγωγή διαμαντιών από κοίτες ποταμών, παραλίες και άλλα ιζηματογενή κοιτάσματα. Οι ανθρακωρύχοι αναζητούν περιοχές πλούσιες σε διαμάντια όπου η διάβρωση έχει προκαλέσει τη μεταφορά τους. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκσκαφή των αποθέσεων και τον διαχωρισμό τους από το χαλίκι, την άμμο ή άλλα υλικά. Τα διαμάντια διαχωρίζονται από τα άλλα υλικά με διάφορες τεχνικές όπως είναι το κοσκίνισμα, το ειδικό πλύσιμο και ο διαχωρισμός βαρύτητας.

Υπόγεια εξόρυξη: Χρησιμοποιούνται σωλήνες κιμπερλίτη, οι οποίοι είναι κάθετες κυλινδρικές κατασκευές που φέρνουν τα διαμάντια από τον μανδύα της γης στην επιφάνεια. Η υπόγεια εξόρυξη περιλαμβάνει την κατασκευή σηράγγων και φρεατίων για πρόσβαση στο μετάλλευμα που φέρει τα διαμάντια. Οι ανθρακωρύχοι χρησιμοποιούν μηχανήματα και εργαλεία για να εξαγάγουν το βράχο κιμπερλίτη και να το φέρουν στην επιφάνεια για επεξεργασία. Το εξαγόμενο μετάλλευμα στη συνέχεια συνθλίβεται, ταξινομείται και υποβάλλεται σε επεξεργασία για να διαχωριστούν τα διαμάντια από άλλα ορυκτά και υλικά.

 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα διαμάντι;

 

Διαμάντι στη γη

Ο χρόνος που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα διαμάντι με φυσική διαδικασία μπορεί να είναι από εκατομμύρια έως αρκετά δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να σχηματιστεί ένας κρύσταλλος διαμαντιού και η ταχύτητα κίνησης του υλικού προς την επιφάνεια. Συνήθως, υπολογίζεται ότι η δημιουργία ενός διαμαντιού μπορεί να πάρει από 1 έως 3 δισεκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός αυτό τοποθετεί τα διαμάντια ανάμεσα στα πιο σπάνια και πολύτιμα πετρώματα στον κόσμο. Μάθετε 5+1 χρήσιμες πληροφορίες που δεν γνωρίζατε για τα διαμάντια.

 

Πότε ανακαλύφθηκε το πρώτο διαμάντι;

 

Δεν υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη, σαφής αναφορά σχετικά με το πότε ανακαλύφθηκε το πρώτο διαμάντι. Ωστόσο, γνωρίζουμε πως οι αρχαίοι Έλληνες καθώς και οι Ρωμαίοι ήταν εξοικειωμένοι με αυτά και τα χρησιμοποιούσαν ως πολυτίμους λίθους σε κοσμήματα. Η επιστημονική εξόρυξη και εμπορία διαμαντιών δεν ξεκίνησε παρά μόνον κατά τον 18ο αιώνα με την ανακάλυψη περιοχών πλούσιων σε διαμάντια σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ρωσία. Από τότε, η εξόρυξη και η εμπορία διαμαντιών έχουν αναπτυχθεί σε μια παγκόσμια βιομηχανία με σημαντική οικονομική σημασία.

 

Τα διαμάντια κατασκευάζονται τώρα από τον άνθρωπο;

 

Ναι, πλέον τα διαμάντια μπορούν να παραχθούν και με τεχνητό τρόπο σε εργαστήρια. Η διαδικασία είναι τόσο εξελιγμένη που τα διαμάντια εργαστηρίου μπορούν να παρουσιάζουν οπτικά τις ίδιες ιδιότητες με τα φυσικά διαμάντια. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε πως η αξία των φυσικών διαμαντιών είναι υψηλότερη από αυτή των συνθετικών. Φυσικά, είναι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη σύγκριση, όπως το μέγεθος, το χρώμα και η καθαρότητα του διαμαντιού. Έχετε κάποιο διαμάντι και θέλετε να μάθετε την αξία του; Επικοινωνήστε με την ORAGOLD σήμερα και θα έχετε άμεσα μια εκτίμηση της τιμής του διαμαντιού σας εντελώς δωρεάν. Δείτε γιατί το 2023 θεωρήθηκε η χρονιά των τεχνητών διαμαντιών στο σχετικό άρθρο του BoF.

 

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα διαμάντια;

 

Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή των διαμαντιών. Αναλύουμε παρακάτω ορισμένους απ’ τους πιο σημαντικούς.

Σπανιότητα: Οι φυσικές αποθέσεις διαμαντιών είναι σπάνιες και περιορισμένες και η εξόρυξή τους απαιτεί σημαντικές προσπάθειες. Αυτή η περιορισμένη προσφορά σε συνδυασμό με τη διαρκώς υψηλή ζήτηση συμβάλλουν στην υψηλή τιμή των διαμαντιών.

Ιδιαίτερες ιδιότητες: Τα διαμάντια έχουν μοναδικές ιδιότητες, όπως μεγάλη σκληρότητα και έντονη λάμψη. Αυτές οι ιδιότητες τα καθιστούν πολύτιμα για υψηλής ποιότητας κοσμήματα.

Κοσμηματοποιία και αξία: Τα διαμάντια έχουν αναγνωρισμένη αξία ως σύμβολο πολυτέλειας, κοινωνικής θέσης και γοητείας. Είναι δημοφιλή στην κοσμηματοποιία και χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία πολυτελών κοσμημάτων, όπως δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται και καθιερώνουν τα διαμάντια ως πολύτιμα και ακριβά πετρώματα. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή και η αξία των διαμαντιών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα, την κοπή, το μέγεθος και άλλες παραμέτρους.

  Comments Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Comments Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble