Το Ρουμπίνι
The ρουμπίνι, μία από τις ευγενείς ποικιλίες κορουνδίου, του πιο σκληρού ορυκτού (9 Mohs), μετά το διαμάντι, είναι ένας από τους πιο αξιόλογους πολύτιμους λίθους με ιστορική σημασία.
Προέλευση.
Το ρουμπίνι κατατάσσεται στους πολύτιμους λίθους και είναι η κόκκινη ποικιλία ενός σχετικά ‘ταπεινού’ ορυκτού, του κορουνδίου, ενός οξειδίου του αργιλίου που κρυσταλλώνεται στο τριγωνικό σύστημα. Το κορούνδιο βρίσκεται στα πλούσια με αργίλιο μεταμορφωμένα πετρώματα και σε πολλά ιζηματογενή στρώματα στα οποία συσσωρεύτηκε λόγω του βάρους του και της πυκνότητας του.
Είναι συνήθως αδιαφανές, έχει γκρι αποχρώσεις και φτάνει στην καλύτερη ποιότητά του, στις ποικιλίες του, που θεωρούνται πολύτιμοι λίθοι: τα Παντπαράντσα (Padparadscha Sapphires) με ‘χρυσαφένιους’ χρωματικά τόνους, τα Ζαφείρια (από Κυανό μέχρι και Μπλε) και τα Ρουμπίνια (με χρώμα μεταξύ ροζ και έντονου κόκκινου όπως το αίμα). Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη αξία όταν εμφανίζει έντονη διαφάνεια και βάθος χρώματος που, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, επιτρέπουν να κοπεί σε ‘λεπτές’ έδρες για να τονιστούν οι ιδιότητες του.
Το όνομα του προέρχεται από το λατινικό ‘ruber’, που σημαίνει ‘κόκκινο’. Κατά την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν το όνομα ‘ρουμπίνι’ για δύο άλλους πολύτιμους λίθους αυτού του χρώματος , το Γρανάτη (Garnet) και τον κόκκινο Σπινέλιο (Spinel). ‘ΚΟΚΚΙΝΟ’ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ(Pigeon blood Ruby). Το πιο περιζήτητο (και ακριβότερο) κόκκινο χρώμα είναι αυτό που έχει το λεγόμενο αίμα του περιστεριού (Pigeon Blood) ή ρουμπίνι Βιρμανίας, ένα πολύ βαθύ και ζωηρό κόκκινο με μωβ αποχρώσεις λόγω της παρουσίας ιχνών χρωμίου στην κρυσταλλική δομή του.
Η τιμή αυτών των ρουμπινιών είναι μυθική, συχνά μεγαλύτερη από εκείνη ενός διαμαντιού υψηλής ποιότητας και του ίδιου βάρους! Οι κυριότερες χώρες που παράγουν ρουμπίνια υψηλής ποιότητας είναι η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ, η Μαδαγασκάρη, η Ινδία και το Βιετνάμ. Άλλα ορυχεία, με χαμηλότερης ποιότητας ρουμπίνια, βρίσκονται στο Πακιστάν, στη Σρι Λάνκα, στο Αφγανιστάν, στην Τανζανία και στην Κένυα.
Συνθετικά – Απομιμήσεις κουρουνδίων (Ζαφείρι – Ρουμπίνι).
Οι συνθετικές πολύτιμες πέτρες είναι ανόργανα υλικά που η κατασκευή τους έχει γίνει μερικώς ή ολικώς από τον άνθρωπο. Οι φυσικές τους ιδιότητες, η χημική σύσταση και η ατομική δομή των συνθετικών είναι ακριβώς οι ίδιες με τις αντίστοιχες φυσικές πολύτιμες πέτρες. Επιστημονικά εργαστήρια έχουν επιτύχει τη σύνθεση και την κατασκευή μεγάλου αριθμού πολύτιμων πετρών για εμπορικούς (ως πιο φθηνά από τα φυσικά) και επιστημονικούς σκοπούς. Η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να παράγει συνθετικά ρουμπίνια που μοιάζουν τέλεια με τα αληθινά.
Τα συνθετικά ζαφείρια και ρουμπίνια δημιουργήθηκαν το 1907. Συνθετικά σμαράγδια, όμως, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 1935 από τον Αμερικανό χημικό Κάρολ Κάθαμ. Το πρώτο συνθετικό σμαράγδι ενός καρατιού που δημιούργησε, εκτίθεται στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν. Οι απομιμήσεις αυτές έχουν την ίδια σκληρότητα με τα φυσικά ρουμπίνια και αυτό τις καθιστά εξαιρετικά χρήσιμες στην κατασκευή ειδών ακριβείας, όπως είναι τα λέιζερ και τα ρολόγια.
Τα ρολόγια έχουν κινούμενα μέρη από σκληρά πετράδια (πχ. συνθετικά ρουμπίνια) ή χαλαζία και παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τα φτιαγμένα, με πιο μαλακά μέταλλα και κράματα. Και αυτό γιατί τα σκληρά πετράδια φθείρονται πιο αργά. Φυσικά τα ρολόγια αυτά είναι πιο ακριβά όταν φέρουν αυτά τα υλικά!
Μέθοδοι σύνθεσης: Verneuil ή Flame Fusion,Flux Melt,Skull Crucible και Υδροθερμική μέθοδο.
Μέθοδοι Επεξεργασίας φυσικών: Heating, Oiling, Irradiating, Coating, Impregnating, HPHT, Electrolysis, Resonance Tech, etc.
Απομιμήσεις
Υπάρχουν πολλές απομιμήσεις ρουμπινιού (Κόκκινος Γρανάτης , Κόκκινο Ζιρκόνιο ,Κόκκινο Γυαλί κ.α.), αλλά μόνο ένας κόκκινος Σπινέλιος του μοιάζει τόσο πολύ.
Ο πολύτιμος λίθος των βασιλιάδων.
Το ρουμπίνι θεωρείται ότι συμβολίζει ορισμένες αρετές όπως η αξιοπρέπεια, η ευσπλαχνία και η θεϊκή δύναμη. Για το λόγο αυτό ήταν ένας από τους συνήθης πολύτιμους λίθους στα ‘στολίδια’ (στολές) και στα κοσμήματα των Βασιλιάδων , των Αυτοκρατόρων και των Ευγενών της εποχής. Το μεγαλύτερο γνωστό ρουμπίνι με ποιότητα πολύτιμου λίθου , 250 καράτια , τοποθετήθηκε στο στέμμα του Κάρολου Δ’ της Βοημίας, το οποίο κατασκευάστηκε το 1346.
Μάθετε άμεσα πόσο κοστίζει το κόσμημα σας μέσω της online εκτίμηση που σας προσφέρει η ORAGOLD
Το ρουμπίνι παραμένει ένας διαχρονικός πολύτιμος λίθος που είναι περιζήτητος στις μέρες μας για τους καταναλωτές. Αυτή η ζήτηση έχει ενθαρρύνει τα τελευταία χρόνια τους κοσμηματοπώλες και τους σχεδιαστές ανά τον κόσμο να δημιουργούν κομψά κοσμήματα με ρουμπίνια. Κοσμήματα, που είναι τόσο μοναδικά όσο και οι καταναλωτές που τα φορούν.
Εκτιμούμε δωρεάν και με απόλυτη ακρίβεια τα πολύτιμα αντικείμενά σας, σεβόμενοι πάντοτε την ιστορία και την ιδιαίτερη αξία τους.