Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Ζητήστε μας σήμερα δωρεάν εκτίμηση!

Τι θέλετε να πουλήσετε;

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.


Η αγορά χρυσού, θεωρείται μια ασφαλής επένδυση, ειδικά σε περιόδους κρίσεων. Ωστόσο, όσο και ασφαλής και αν είναι, επειδή ο χρυσός τιμολογιακά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, θα υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί να πέσετε θύμα απάτης. Αυτό θα συμβεί, επειδή θα έχει δημιουργηθεί ένα πιστό αντίγραφο χρυσής λίρας, που ο επίδοξος παραχαράκτης θα προσπαθήσει να πείσει για τη γνησιότητα του, πουλώντας την για αληθινή. Ίσως στη κατοχή σας να βρίσκονται χρυσές λίρες, αμφιβόλου προελεύσεως και να επιθυμείτε να βεβαιωθείτε για τη γνησιότητα τους. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορείτε να ξεχωρίσετε μια κάλπικη λίρα και πόσο δύσκολο είναι να την εντοπίσετε.

Δείτε την σημερινή τιμή της χρυσής λίρας .

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υπάρχουν αντίγραφα χρυσών λιρών που είναι όντως χρυσές αλλα δεν είναι γνήσιες, για να θεωρηθει γνήσια μια λίρα θα πρέπει να έχει εκδοθεί από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Αγγλίας. Αυτά τα αντίγραφα των χρυσών λιρών είναι συνήθως ιταλικής ή λιβανέζικης κοπής και η τιμή τους κυμαίνεται από 15 έως και 35% κάτω από την αξία της αυθεντικής.

Όσον αφορά την πώληση ή την αγορά χρυσού, μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, “Αξίζει να αγοράσετε ή να πουλήσετε χρυσό;.

 1. Έλεγχος για κάλπικη λίρα, σφραγίδα νομισματοκοπείου και ημερομηνία.

Ένας από τους σχετικά εύκολους τρόπους να αποδειχθεί ότι μια χρυσή λίρα είναι κάλπικη, είναι η λανθασμένη σφραγίδα  του νομισματοκοπείου και η λανθασμένη απεικόνιση ημερομηνίας βασιλείας του εικονιζόμενου Βασιλέα σε αυτή. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί να έχετε στη κατοχή σας, μια χρυσή λίρα που απεικονίζει τον Βασιλιά Εδουάρδο VII (1902-1910), αν στη λίρα σας απεικονίζεται ημερομηνία διαφορετική από αυτή της βασιλείας του, τότε πρόκειται για μια κάλπικη λίρα.

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά το νομισματοκοπείο του Λονδίνου. Το νομισματοκοπείο του Λονδίνου δεν κατασκεύαζε χρυσές λίρες μεταξύ 1918 και 1924, αλλά δεν εμπόδισε τους παραχαράκτες να παράγουν κάλπικα νομίσματα για αυτές τις ημερομηνίες. 

Τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας χρυσής λίρας του Βασιλιά Εδουάρδου VII χρονολογίας 1902

Εκδότης Νομισματοκοπείο Αυστραλίας
Βασιλιάς Εδουάρδος VII (1901-1910)
Τύπος Κέρμα κανονικής κυκλοφορίας
Χρονιά 1902-1910
Αξία 1 Λίρα
Σύνθεση Χρυσός (917)
Βάρος 7.9891 g
Διάμετρος 22.05 mm
Πάχος 1.52 mm
Σχήμα Κυκλικό
Τεχνική Ραβδωτή Επιφάνεια

 

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι αναγράφεται στο παραπάνω νόμισμα.

Εμπρόσθια όψη:

Πορτρέτο του Βασιλιά Εδουάρδου VII. 

Γλώσσα γραφής: Λατινικά.

Χαραγμένα γράμματα: EDWARDVS VII D: G: BRITT: OMN: REX F: D: IND: IMP:DeS.

Χαράκτης: George William de Saulles.

Οπίσθια όψη:

Απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο με το άλογο.

Γλώσσα γραφής: Λατινικά.

Αποτυπωμένα στο νόμισμα: M – Royal Mint, Melbourne, Australia 

Χρονολογία: 1910  

Χαράκτης: Benedetto Pistrucci

Παραπάνω δίνεται ένα παράδειγμα χρυσής λίρας (Εδουάρδος VII) και τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να φέρει.

Στην Oragold μπορείτε να βεβαιωθείτε για την γνησιότητα των νομισμάτων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας και να λάβετε την καλύτερη προσφορά.

 1. Απεικονίσεις πορτραίτων και κάλπικη λίρα.

Ένας άλλος τρόπος εντοπισμού μιας κάλπικης λίρας είναι η απεικόνιση των πορτρέτων των Βασιλέων που βρίσκονται χαραγμένοι στο εμπρόσθιο μέρος της λίρας. Αν γνωρίζουμε πόσα διαφορετικά πορτρέτα έχουν ή με ποιο τρόπο απεικονίζονται οι Βασιλείς, μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν η λίρα που έχουμε στη κατοχή μας ή σκοπεύουμε να αποκτήσουμε, είναι κάλπικη. Για παράδειγμα:

H Χρυσή λίρα που απεικονίζει την Βασίλισσα Βικτώρια (1838 – 1901) έχει τρία διαφορετικά πορτρέτα από τρεις διαφορετικές ηλικίες της διακυβέρνησης της. Οποιαδήποτε άλλη απεικόνιση της Βασίλισσας Βικτώριας σε χρυσή λίρα, θα πρέπει να μας θορυβήσει ως προς τη γνησιότητα της.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι του Βασιλιά Edward VII 1901-1910 ο οποίος απεικονίζεται μόνο σε ένα πορτρέτο:

Στην οπίσθια όψη απεικονίζεται ο θυρεός του Ηνωμένου Βασιλείου (σε παλαιότερες κοπές) ή συνηθέστερα, η αναπαράσταση με τον Άγιο Γεώργιο που σκοτώνει το δράκο, από τον Benedetto Pistrucci.

 1. Τα κύρια χαρακτηριστικά μιας λίρας, προδίδουν την κάλπικη λίρα.

Παρόλο που θα πρέπει να έχουμε στη κατοχή μας βασικά εργαλεία για τις μετρήσεις, τα κύρια χαρακτηριστικά ενός νομίσματος, ενδέχεται να μας υποδείξουν την κάλπικη λίρα:

 • Το βάρος
 • Το πάχος 
 • Τα καράτια 

Στη περίπτωση που κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικό, τότε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην έχουμε μια γνήσια λίρα στη κατοχή μας. Για παράδειγμα, αν συμβουλευτούμε τα χαρακτηριστικά της χρυσής λίρας του Βασιλιά Εδουάρδου VII από τον παραπάνω πίνακα (σε όλες τις χρυσές λίρες είναι τα ίδια), θα δούμε ότι είναι κατασκευασμένη από χρυσό 917 (22 καρατίων). Το πάχος της λίρας είναι στα 1,52 χιλιοστά ενώ η διάμετρος της στα 22.05 χιλιοστά. Τέλος, πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το βάρος, με τη λίρα να ζυγίζει από 7.94 – 7,98 γραμμάρια. 

Αν δεν είστε σίγουροι για τη γνησιότητα των νομισμάτων σας ή θέλετε να εκτιμήσετε τα χρυσά κοσμήματα σας και λίρες, μπορείτε να κλείσετε άμεσα ένα Online Ραντεβού, ώστε να μας επισκεφτείτε και να εκτιμήσουμε τον χρυσό σας.

 1. Ότι λάμπει, δεν είναι χρυσός.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια χρυσή λίρα, μπορεί να φαίνεται λαμπερή και λεία. Αυτό, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Ευτυχώς όμως σε αυτή τη περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο ότι έχουμε στη κατοχή μας, μια κάλπικη λίρα. Αν η λίρα ήταν τοποθετημένη σε κάποιο κόσμημα και λουστραρίστηκε, τότε είναι λογικό να βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση. Αντιθέτως, αν δεν συνέβη κάτι τέτοιο κατά το παρελθόν, θα πρέπει να αμφισβητηθεί η γνησιότητα της. Το χρώμα της και η μέθοδος κατασκευής επίσης, είναι κύριοι παράγοντες, για να εντοπιστεί μια κάλπικη λίρα. Παρακάτω φαίνεται μια μη γνήσια λίρα:

Παράδειγμα κάλπικης λίρας.

Το χρώμα του χρυσού φαίνεται ορείχαλκο και η επιφάνεια, όταν εξεταστεί προσεκτικά, έχει μια κοκκώδη υφή (μπορείτε να μεγεθύνετε την εικόνα). Αυτή η κοκκώδης υφή είναι χαρακτηριστική της χύτευσης. Τα περισσότερα ψεύτικα νομίσματα κακής και μεσαίας ποιότητας έχουν παραχθεί με χύτευση, τα πιο ακριβής όμως, κόβονται από μήτρες χάλυβα, όπως τα πρωτότυπα. Αυτή η λεπτομέρεια (χυτή επιφάνεια) είναι αρκετή τις περισσότερες φορές για να εντοπιστεί μια μη γνήσια λίρα.

Μια πρόσθετη ένδειξη για το συγκεκριμένο ψεύτικο νόμισμα είναι, ότι το περίγραμμα του είναι πολύ φαρδύ, η ημερομηνία και η απεικόνιση είναι πολύ μεγάλη και αφηρημένη. Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει μια κακοσχεδιασμένη αντιγραφή που θα μπορούσε να αντιληφθεί οποιοσδήποτε.

 1. ‘Ηχος της γνήσιας λίρας και η αναγραφή των καρατίων.

Σε μια γνήσια λίρα δεν θα συναντήσουμε ποτέ την αναγραφή των καρατίων πάνω σε αυτή. Αν βρείτε χαραγμένα τα καράτια ή άλλες πληροφορίες που δεν αναφέρθηκαν παραπάνω στο άρθρο, τότε πρόκειται για κάλπικη λίρα. Ένας άλλος τρόπος για να εντοπιστεί μια κάλπικη λίρα, είναι ο ήχος που παράγει. Σίγουρα, θα πρέπει να έχετε την κατάλληλη εμπειρία για να εντοπίσετε από τον ήχο και μόνο μια κάλπικη λίρα, όμως έμπειροι εκτιμητές μπορούν να σας το επιβεβαιώσουν με σιγουριά. 

Στην Oragold μπορείτε να εμπιστευτείτε τους εκτιμητές μας και να λάβετε την καλύτερη προσφορά για τον χρυσό σας. Συμβουλευτείτε τις “τιμές μας“, για να σιγουρευτείτε ότι αγοράζουμε στις καλύτερες τιμές.

Ενας άλλος τρόπος να διαπιστώσουμε την γνησιότητα μιας χρυσή λίρας είναι ο ήχος που παράγεται από τη αναπήδηση της σε ένα κομμάτι μαρμάρου. Ο ήχος αυτός είναι πάντα συγκεκριμένος και διαφοροποιείται μόνο αναλόγως το νομισματοκοπείο.

Συνήθως είναι 2 είδη χαρακτηριστικών ήχων μιας κάλπικης λίρας:

 1. Βαρύγδουπος ήχος, είναι παρόμοιος με αυτόν που παράγεται από την αναπήδηση του νομίσματος των 2 ευρώ.
 2. Πολύ υψηλός ήχος, συνήθως οι χρυσές λίρες που παράγονται στην Αυστραλία παρομοιάζουν αρκετά. Θέλει αρκετή εκπαίδευση για το αντιληφθεί κάποιος.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε ένα πρόσφατο άρθρο, από τι εξαρτάται η τιμή του χρυσού, “Ποια είναι η τρέχουσα αξία χρυσού και από τι εξαρτάται η τιμή του“.

Σύνοψη ελέγχου μιας κάλπικης λίρας.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να αναγνωρίσετε μια πλαστή λίρα όπως αναφέρθηκαν παραπάνω:

Βάρος: Ένα γνήσιο νόμισμα πρέπει να ζυγίζει 7,94 – 7,98 γραμμάρια. Εάν το νόμισμα που έχετε είναι βαρύτερο από αυτό σίγουρα είναι αντίγραφο. Αν είναι ελαφρύτερο δεν σημαίνει ότι είναι αντίγραφο απαραίτητα αλλά υπάρχει περίπτωση λόγω φθοράς να έχει χάσει βάρος άρα να εμπεριέχεται λιγότερος χρυσός που αυτό συνεπάγεται μια μικρή διαφορά στην τελική τιμή.

Διάμετρος: Μια χρυσή λίρα πρέπει να έχει διάμετρο 22,05 χιλιοστά. Εάν το νόμισμα που διαθέτετε είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από αυτήν την τιμή, είναι πιθανό επίσης να είναι αντίγραφο.

Εμφάνιση: Το σχέδιο μιας γνήσιας χρυσής λίρας πρέπει να είναι σαφές. Εάν το σχέδιο στο νόμισμα που έχετε είναι θολό ή δυσδιάκριτο, είναι πιθανό να είναι πλαστό.

Ακμές: Μια χρυσή λίρα πρέπει να έχει φρεζαρισμένη άκρη, που σημαίνει ότι έχει μια σειρά από ραβδώσεις που διατρέχουν την άκρη του. Εάν η λίρα που έχετε στην κατοχή σας έχει λεία άκρη, δεν είναι αυθεντική.

Ποιότητα μετάλλου: Η χρυσή λίρα είναι 91,67% καθαρός χρυσός. Εάν η λίρα που έχετε είναι κατασκευασμένη από μέταλλο χαμηλότερης ποιότητας ή αν δεν είναι καθόλου χρυσή πρόκειται για κάλπικη λίρα.

Επίλογος και συμπεράσματα.

Η επένδυση στον χρυσό, ήταν και είναι μια ασφαλής επένδυση και υγιής. Ακόμα λοιπόν και σε αυτόν το χώρο, κάποιοι θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν και να κερδίσουν από την αγορά χρυσού και των λιρών συγκεκριμένα. Έτσι, καλό είναι να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αποφύγουμε την απόκτηση μιας κάλπικης λίρας. Καλό επίσης είναι να εμπιστευόμαστε συγκεκριμένους και έμπειρους εμπόρους για να αγοράζουμε λίρες και όχι από οποιονδήποτε, ακόμα και αν είναι κάποιος γνωστός μας. 

Η ORAGOLD σας δίνει την δυνατότητα της online εκτίμησης των αντικειμένων σας που θέλετε να εκτιμήσετε πολύ εύκολα και δωρεάν πατώντας εδώ.

Μπορείτε να εμπιστευτείτε την Oragold για τα νομίσματα σας, καθώς και για όλες τις εκτιμήσεις που αφορούν κοσμήματα, ρολόγια ή πολύτιμα μέταλλα. Όλες οι παραπάνω πληροφορίες θα βοηθήσουν να εντοπίσετε ακόμα και μόνοι σας, μια κάλπικη λίρα, όμως να μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ο παραχαράκτης είναι εξαιρετικά ακριβής στο πλαστό αντίγραφο λίρας που κατασκευάζει. Σε αυτή τη περίπτωση είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η κάλπικη λίρα και σίγουρα θα χρειαστείτε την παρέμβαση ειδικού. 

  Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble