Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Ζητήστε μας σήμερα δωρεάν εκτίμηση!

Τι θέλετε να πουλήσετε;

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.

Τα πολυτελή ρολόγια είναι περιζήτητα, ειδικά όταν τον λεπτομερή σχεδιασμό και τη σπανιότητα του εκάστοτε μοντέλου συνοδεύει μια μοναδική ιστορία. Άραγε, πόσα χρήματα θα ήταν διατεθειμένος να προσφέρει ένας συλλέκτης για να κάνει δικό του ένα Rolex Daytona; Η απάντηση εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες, όπως το έτος κυκλοφορίας του μοντέλου ή το υλικό κατασκευής. Όταν όμως πρόκειται για το Rolex Daytona που συνόδευε τον καρπό του Paul Newman καθημερινά για 15 συναπτά έτη, η αξία του ανεβαίνει κατακόρυφα. Πριν φτάσουμε όμως στο 2017 και στην πώληση του Rolex Daytona σε τιμή-ρεκόρ, ας ανατρέξουμε στον βίο του πολυτάλαντου Paul Newman.

Hollywood, αγώνες ταχύτητας, πολυτελή ρολόγια

Paul newman

Ο Paul Newman, θρυλικός ηθοποιός της χρυσής εποχής του Hollywood, γεννήθηκε το 1925 και απεβίωσε το 2008. Εκτός από τη λάμψη που απέκτησε από τις δεκάδες συμμετοχές του σε κινηματογραφικές παραγωγές του περασμένου αιώνα που άφησαν εποχή (“The Sting”, “The Hustler”, “Cool Hand Luke”), λάτρευε τους αγώνες δρόμου και την ταχύτητα. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1995, σε ηλικία 70 ετών, ο ηθοποιός κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία GTS-1 στον αγώνα 24 ωρών Daytona. Αυτό το μοναδικό κατόρθωμα έβαλε τον Paul Newman στα Ρεκόρ Γκίνες, καθώς παραμένει μέχρι σήμερα ο γηραιότερος οδηγός που έχει κερδίσει τον συγκεκριμένο αγώνα. Επίσης, χάρη στη νίκη του, πρόσθεσε στη συλλογή του το περίφημο Rolex “Zenith Daytona” το οποίο πουλήθηκε εντός του 2023 προς 1,1 εκατομμύρια δολάρια.

Rolex Daytona ‘Paul Newman’ ref. 6239: μια δημιουργία του 1963 στην κορυφή

Το Rolex Daytona ‘Paul Newman’ (όπως ονομάστηκε αργότερα) κυκλοφόρησε το 1963. Πρόθεση των σχεδιαστών της Rolex ήταν να συνδυάσουν τον κομψό σχεδιασμό μ’ έναν αξιόπιστο χρονογράφο και ένα ταχύμετρο, ώστε το ρολόι να προσαρμοστεί στις ανάγκες οδηγών που ήθελαν να υπολογίζουν ταχύτητες έως και 400 χιλιομέτρων ανά ώρα. Το Rolex Daytona δόθηκε ως δώρο στον Paul Newman από τη γυναίκα του, Joanne Woodward κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Η χαρακτηριστική επιγραφή “Drive Carefully Me” έκανε ξεκάθαρη την επιθυμία της συζύγου του για ασφαλή και προσεκτική οδήγηση. Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, το Rolex Daytona ref. 6239 κυκλοφόρησε μεταξύ 1963-1969. Η δημιουργία του βασίστηκε σε ανοξείδωτο ατσάλι, είχε διάμετρο κάσας στα 36 χιλιοστά και ακρυλικό κρύσταλλο. Αξίζει να σημειωθεί πως αρχικά η συγκεκριμένη δημιουργία δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των φίλων της Rolex. Ωστόσο, η δημοτικότητα του μοντέλου εκτινάχθηκε όταν συνδέθηκε με τον Paul Newman στον οποίο εξάλλου οφείλει και το μεταγενέστερο όνομά του.

                                               “Η επιγραφή “Drive Carefully Me” που έμεινε στην ιστορία

 

Η διαδρομή του ρολογιού μέχρι τη δημοπρασία του οίκου Phillips

paul newman δημοπρασια

Το “Paul Newman Rolex Daytona” μπορεί να πήρε το όνομα του θρυλικού του κατόχου, όμως δεν έμεινε στα χέρια του μέχρι το τέλος της ζωής του. Συγκεκριμένα, το 1984 ο Newman δώρισε το ρολόι στον πρώην σύντροφο της κόρης του, τον James Cox, δίνοντάς του μια απλή συμβουλή: “Αν θυμάσαι να το κουρδίζεις, λέει την ώρα με ακρίβεια!” Το ρολόι παρέμεινε στην κατοχή του Cox για χρόνια, μέχρι τη στιγμή της πώλησής του στον οίκο δημοπρασιών Phillips. Ο James Cox οδηγήθηκε στην απόφαση να πουλήσει το ρολόι ώστε να αναδείξει κατ΄ αυτόν τον τρόπο την προσωπικότητα του σπουδαίου Paul Newman, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, μέρος των εισπράξεων διατέθηκαν για την υποστήριξη του Ιδρύματος Nell Newman (“Nell Newman Foundation”) που καταπιάνεται με ζητήματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Matt Stevens των New York Times, το συγκεκριμένο ρολόι είχε αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια πριν τη δημοπρασία του 2017. Συγκεκριμένα, συλλέκτες αναφέρονταν σε αυτό ως “το ρολόι από το οποίο ξεκίνησαν όλα” καθώς και “το ρολόι που δημιούργησε όλη τη vintage αγορά σπάνιων ρολογιών που γνωρίζουμε σήμερα”. 

Στο σημείο αυτό μπορείτε να ανατρέξετε στον αναλυτικό κατάλογο μοντέλων της Rolex στο oragold.gr. Μέσα από μια εκτεταμένη λίστα των σπουδαιότερων δημιουργιών της ελβετικής εταιρείας, σας δίνουμε τη δυνατότητα να συγκρίνετε τα χαρακτηριστικά των ρολογιών ώστε να καταλήξετε στην επιλογή της αρεσκείας σας. 

Η δημοπρασία και το ποσό ρεκόρ

Τον Οκτώβριο του 2017 ο οίκος δημοπρασιών Phillips ανακοίνωσε πως η πώληση του Rolex Daytona πέρασε στην ιστορία, αγγίζοντας το ιλιγγιώδες ποσό των 17,8 εκατομμυρίων δολαρίων (για την ακρίβεια, 17.752.000 δολάρια!). Κατέκτησε έτσι την κορυφή στη λίστα με τις ακριβότερες πωλήσεις ρολογιών στην ιστορία. Μολονότι ο σχεδιασμός του Rolex Daytona ref. 6239 ήταν πρωτοποριακός για την εποχή, το αστρονομικό ποσό πώλησης αναδεικνύει κατά κύριο λόγο τη σπουδαία ιστορία του ρολογιού. Σύμφωνα με το The Guardian, η αναμενόμενη τιμή πώλησης ήταν περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια αλλά γρήγορα έγινε φανερό πως υπήρχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Περίπου 700 υποψήφιοι αγοραστές στριμώχτηκαν στην αίθουσα δημοπρασίας ενώ τηλεφωνικά συμμετείχαν αγοραστές από 43(!) χώρες. Τελικά το ρολόι κατέληξε σε έναν αρκετά γενναιόδωρο και σαφώς πανευτυχή  αγοραστή που συμμετείχε στη δημοπρασία τηλεφωνικά κι επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το μόνο βέβαιο είναι πως η συλλογή του είναι πια αξιοζήλευτη!

  Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble