Ποιες είναι οι χρυσές λίρες που αξίζουν περισσότερο;
Τα χρυσά νομίσματα υπήρχαν από την αρχαιότητα, ωστόσο το πιο εμπορικό νόμισμα που δημιουργήθηκε, εμφανίστηκε στις 28 Οκτωβρίου 1489 υπό την κυριαρχία του πρώτου μονάρχη των Τυδώρ, Ερρίκου Ζ’. Το νόμισμα αυτό, έλαβε το όνομά του από τον ίδιο τον Βασιλιά. Αυτή λοιπόν η χρυσή λίρα, απεικόνιζε την τεράστια δύναμη που κατείχαν οι μονάρχες. Οι διάδοχοι του στη συνέχεια, έκοψαν τις δικές τους εκδοχές, μέχρι που η παράδοση έσβησε υπό τη βασιλεία του Ιακώβου Α’, βασιλιά της Σκωτίας και της Αγγλίας, το 1603. Ο αγγλικός όρος για τη χρυσή λίρα, είναι gold Sovereign, που στη γλώσσα μας σημαίνει, “χρυσός μονάρχης”.
Από το 1817, το Βασιλικό Νομισματοκοπείο άρχισε να κατασκευάζει χρυσά νομίσματα 22 καρατίων που είχαν βάρος μια λίβρα. Το χρυσό αυτό νόμισμα ήταν μια κανονική μορφή νομίσματος, μέχρι που αποσύρθηκε από την κυκλοφορία, το 1932. Το Βασιλικό Νομισματοκοπείο όμως, συνέχισε να παράγει χρυσά νομίσματα έκτοτε, για να γιορτάσει ειδικές περιστάσεις και γεγονότα που σχετίζονταν με τη βρετανική ιστορία.
Δείτε την σημερινή τιμή της χρυσής λίρας .
Πως κατασκευάζονται οι χρυσές λίρες;
Οι χρυσές λίρες είναι αγγλικά νομίσματα 22 καρατίων που εκδίδονται από το Royal Mint, με χρονολογία πρώτης κοπής, το 1817. Κατασκευάζονται από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο και ορισμένα σχέδια του νομίσματος κυκλοφορούν σε περιορισμένο αριθμό, αυτή είναι μια πτυχή της χρυσής λίρας που προκαλεί ενδιαφέρον από επενδυτές και νομισματολόγους. Η αξία της λίρας μπορεί να αυξηθεί με την τιμή του χρυσού αλλά και με τη σπανιότητα της. Το εμβληματικό αυτό βρετανικό νόμισμα υπάρχει εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια.
Ένα κύριο χαρακτηριστικό των νομισμάτων αυτών, είναι η απεικόνιση του Αγίου Γεωργίου. Ο Άγιος Γεώργιος εμφανίζεται στη χρυσή λίρα του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1817. Ο Ιταλός χαράκτης Benedetto Pistrucci, απεικόνισε τον Άγιο Γεώργιο και τον δράκο με σκοπό να κάνει την χρυσή λίρα του Ηνωμένου Βασιλείου να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο ξεχωριστή. Το πίσω μέρος έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και 200 χρόνια.
Ποιος επανέφερε τη κυκλοφορία των χρυσών λιρών;
Όπως προαναφέρθηκε, τα χρυσά νομίσματα έπαψαν να κυκλοφορούν το 1806. Όμως, επανήλθαν στη κυκλοφορία το 1817, όταν ο Γεώργιος Γ’ ήταν Βασιλιάς. Τα περισσότερα νομίσματα απεικονίζουν την προτομή του στο μπροστινό μέρος. Δυστυχώς, ο βασιλιάς πέθανε το 1820, πράγμα που σημαίνει ότι τα νομίσματα του Γεωργίου Γ’ εκδόθηκαν μόνο για τρία χρόνια. Υπάρχει λοιπόν, μόνο ένας μικρός αριθμός νομισμάτων του Γεωργίου Γ’ που κυκλοφόρησε σε αυτά τα 3 χρόνια. Καθώς οι εικασίες πλήθαιναν ότι ο χρυσός θα μειωθεί σταδιακά ως μέταλλο νομισμάτων, δεν υπήρξε δημοφιλές νόμισμα εκείνη την εποχή. Τελικά, περίπου 3500 νομίσματα δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα, μέχρι το 1819.
Η έκλειψη των σπάνιων χρυσών λιρών, στη σύγχρονη ιστορία.
Μετά τη Μάχη του Βατερλό, βρίσκονταν σε εξέλιξη μια αναθεώρηση των νομισμάτων των εθνών. Τελικά, ένα νέο νόμισμα γεννήθηκε με τη μορφή ενός χρυσού νομίσματος είκοσι σελινιών. Αυτά τα νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν ως το κοινό πλέον νόμισμα στη Βρετανία, μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν εισήχθη το χαρτονόμισμα λόγω της ανάγκης χρήσης πολύτιμων μετάλλων για όπλα και στρατιωτική χρήση. Τα χρυσά νομίσματα εξακολουθούσαν να παράγονται, ωστόσο δεν θεωρούνταν επίσημα συναλλαγματικό μέσο, καθώς αποτελούσαν μέρος του αποθέματος χρυσού της Βρετανίας και χρησιμοποιήθηκαν για την εξόφληση των πολεμικών χρεών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πολυτιμότερη χρυσή λίρα.
Η πολυτιμότερη χρυσή λίρα είναι του 1920 που κόπηκε στο Σίδνεϊ. Μια έκδοση υψηλής ποιότητας αυτού του νομίσματος πουλήθηκε πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2021 στο Μονακό για 942.400€ (1,48 εκατομμύρια AU$). Αυτή είναι μια τιμή παγκόσμιου ρεκόρ για ένα τέτοιο χρυσό νόμισμα. Το δεύτερο σπάνιο νόμισμα χρυσού είναι η λίρα του Βασιλιά Γεωργίου Γ΄ 1819. Το Royal Mint πούλησε ένα φθαρμένο δείγμα για 100.000£ το 2019, ενώ το πιο γνωστό που πουλήθηκε, ήταν σε δημοπρασία το 2013 για 186.000£ συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας. Τα δύο νομίσματα θα άξιζαν περισσότερο στη σημερινή αγορά.
Η χρυσή λίρα του Σίδνεϊ 1920.
Η σπάνια λίρα του Βασιλιά Γεωργίου Γ’.
Υπάρχουν λίρες που δεν είναι σπάνιες;
Δεν κοστίζουν όλες οι λίρες μια περιουσία. Ακόμα και αν μερικές είναι παλαιάς κοπής, η αξία τους ορίζεται στη τρέχουσα αξία χρυσού, επειδή έχουν εκδοθεί εκατομμύρια αντίτυπα.
Εμείς στην Oragold, μπορούμε να εκτιμήσουμε τα χρυσά σας νομίσματα με αξιοπιστία και διαφάνεια. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε μια online εκτίμηση και να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας, εντελώς δωρεάν.
Έτσι, ακόμα και αν δεν υπάρχει στη κατοχή σας μια σπάνια λίρα, κατέχουν και οι υπόλοιπες μια σημαντική αξία, ως χρυσός. Το θετικό με αυτού του είδους τα νομίσματα είναι ότι είναι κατασκευασμένα με το πιο εκλεπτυσμένο μέταλλο της ιστορίας και πιο διαχρονικό.
Πόσο και που μπορώ να πουλήσω τη χρυσή μου λίρα;
Η λίρα ακολουθεί την τρέχουσα αξία του χρυσού στην αγορά. Έτσι, αν δεν πρόκειται για μια σπάνια έκδοση, που θα εκτιμηθεί ως συλλεκτική, θα πωληθεί στην αντίστοιχη αξία του χρυσού. Υπάρχουν στην αγορά αρκετοί που θα μπορέσουν να εκτιμήσουν μια χρυσή λίρα και να σας δώσουν μια προσφορά.
Ωστόσο εμείς, σας προσκαλούμε στην Oragold, για να διαπιστώσετε δια ζώσης ότι θα λάβετε τη καλύτερη προσφορά για τα νομίσματα σας, με διαφάνεια και με τους πιο έμπειρους εκτιμητές.
Τι χαρακτηριστικό έχουν οι χρυσές λίρες;
Κάθε μονάρχης είχε τα δικά του νομίσματα που δημιουργήθηκαν υπό τη βασιλεία του. Ένα χαρακτηριστικό που διαχωρίζει τα χρυσά νομίσματα της Βρετανίας από οποιαδήποτε άλλη χώρα είναι το γεγονός ότι δεν κατασκευάζονται όλα στο Βασιλικό νομισματοκοπείο του Λονδίνου, αλλά σε νομισματοκοπεία που βρίσκονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Καμία άλλη χώρα μετά από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας δεν έχει προβεί στην παραγωγή νομισμάτων, σε μια τόσο μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
Πολλά νομίσματα μπορεί να μην φέρουν σήμα νομισματοκοπείου, για το λόγο ότι κατασκευάστηκαν στο Λονδίνο. Τα υπόλοιπα νομίσματα που κατασκευάστηκαν στο νομισματοκοπείο της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ινδίας και της Νότια Αφρικής, φέρουν ένα μικρό γράμμα πάνω από την ημερομηνία κοπής, που καθορίζει τη προέλευση τους.
- S – νομισματοκοπείο του Σίδνεϊ.
- M – νομισματοκοπείο της Μελβούρνης.
- P – νομισματοκοπείο του Πέρθ
- C – νομισματοκοπείο του Καναδά.
- SA – νομισματοκοπείο της Νότιας Αφρικής.
- Ι – νομισματοκοπείο της Ινδίας.
Κάθε νόμισμα είναι κατασκευασμένο από χρυσό είκοσι δύο καρατίων που σημαίνει ότι είναι μαλακό και ευαίσθητο σε γρατζουνιές και εγκοπές που μπορεί να επηρεάσουν την αξία του, επομένως είναι καλύτερο να τα φυλάξετε σε θήκες ή πορτοφόλια για να διατηρήσετε την κατάστασή τους.
Πόσες χρυσές λίρες έχουν κατασκευαστεί;
Πάνω από 500 εκατομμύρια νομίσματα έχουν κοπεί στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Λονδίνου και παρόμοιος αριθμός, από τα υπόλοιπα νομισματοκοπεία. Αυτό σημαίνει, ότι έχουν υπάρξει πάνω από ένα δισεκατομμύριο λίρες. Από αυτές όμως, οι περισσότερες έχουν λιώσει και πιστεύεται ότι δεν υπάρχουν περισσότερες από το 1% του αρχικού αριθμού σήμερα. Πολλές επίσης έχουν χτυπηθεί ή χρησιμοποιηθεί για κοσμήματα, υποδεικνύοντας ότι σήμερα, ελάχιστες σπάνιες εκδόσεις λιρών υπάρχουν και έχουν τελικά, συλλεκτική αξία.
Στην Oragold, μπορείτε να μάθετε άμεσα την αξία των νομισμάτων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.