Το Σμαράγδι
Το Σμαράγδι, μία από τις πιο περιζήτητες ποικιλίες της Βηρύλλου (πυριτικό αργίλιο και βηρύλλιο), οφείλει το πράσινο χρώμα του στην παρουσία χρωμίου! Μερικές φορές συνοδεύεται από βανάδιο, σίδηρο, λίθιο, καίσιο και μαγνήσιο. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία μάλιστα παίρνει διάφορα χρώματα! Σε άλλες περιπτώσεις η απουσία αυτών των στοιχείων δίνει καθαρή κατάσταση στον κρύσταλλο και το αποτέλεσμα είναι ο ‘άχρωμος’ βήρυλλος. Η άκουα μαρίνα, το ηλιόδωρο, ο γκοσενίτης, ο μοργκανίτης και η κόκκινη βήρυλλος είναι άλλες ποικιλίες βηρύλλου (είναι στην ίδια κρυσταλλική οικογένεια) που παρουσιάζουν γεμολογικό ενδιαφέρον χάρη στα παραπάνω στοιχεία πρόσμιξης.
Πράσινος πολύτιμος λίθος…. με την αξία του.
Το Σμαράγδι είναι ένας από τους πιο περιζήτητους λίθους χάρη στο εξαίσιο χρώμα του και στη μεγάλη σκληρότητά του (7+ ,8 κλίμακα Mohs). Αυτή η ιδιότητα είναι το βασικό κριτήριο για τη διάκριση του από ορισμένα ορυκτά (απομιμήσεις) με τα οποία μπορεί να μπερδευτεί, όπως είναι ο απατίτης – η ποικιλία με πράσινο σμαραγδί χρώμα που επίσης κρυσταλλώνεται στο εξαγωνικό σύστημα – και ο πράσινος ελβαΐτης. Επιπλέον, πρόκειται για ένα πολύ σταθερό ορυκτό, χημικά, που δεν αντιδρά ούτε με τα ισχυρά οξέα. Η σχηματολογία του ακόμα προκάλεσε την ανάπτυξη μιας ειδικής κοπής (Emerald Cut/Κλιμακωτή Κοπή) η οποία εξαλείφει τα μυτερά άκρα (και κάθε οξεία γωνία) των κομμένων εδρών μιας πολύτιμης πέτρας, έτσι ώστε να προστατεύεται ο λίθος από ‘τραυματισμούς’! Στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται επίσης συνθετικά σμαράγδια τα οποία, αν και παράγονται στο εργαστήριο, είναι όμοια με τα φυσικά.
Στον τομέα της κοσμηματοποιίας, οι ομάδα της ORAGOLD διαθέτει άριστη γνώση και επαγγελματισμό ώστε ο πελάτης να νιώθει ασφάλεια σε κάθε του συναλλαγή.
Ιστορία – Προέλευση….Σμαράγδια
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες ονόμαζαν ‘σμάραγδο’ την πράσινη ποικιλία της Βηρύλλου. Η ρίζα του ονόματος είναι Περσική. Η πέτρα του ‘Μάη’, μια πέτρα γεμάτη μύθους, θρύλους και προκαταλήψεις, σύμβολα αθανασίας και πίστης! Στη Βαβυλώνα, γύρω στο 4000 π.Χ., υπήρχε Σμαράγδι αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη. Ιστορικά, η πιο παλιά τοποθεσία ευρέσεως του σμαραγδιού ήταν η Αίγυπτος, στα τότε γνωστά ορυχεία της Κλεοπάτρας. Από εκεί λέγεται ότι προέρχονται τα πιο πολλά σμαράγδια που χρησιμοποιούσαν στα κοσμήματα εκείνη την εποχή. Το σμαράγδι είναι μια βήρυλλος που οφείλει το χρώμα της στην παρουσία μικρών ποσοτήτων χρωμίου ή βαναδίου. Είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν εντελώς διαφανείς κρύσταλλοι στη φύση, αφού σχεδόν πάντα περιέχουν εγκλείσματα τα οποία οι κοσμηματοποιοί τα ονομάζουν ‘κήπο’(παρατήρηση με φακό 10Χ). Είναι η μόνη πολύτιμη πέτρα που μπορεί να ανταγωνιστεί το διαμάντι! Τα σμαράγδια συνήθως φθορίζουν ροζ ή κόκκινα στο υπεριώδες φως! Αν και η πρώτη παραγωγός χώρα είναι η Βραζιλία, τα πιο πολύτιμα και όμορφα χρωματικά σμαράγδια προέρχονται από την Κολομβία στα ορυχεία Μούσο και Τσιβόρ!
Τεχνητή βελτίωση των Σμαραγδιών – Απομιμήσεις – Συνθετικά.
Βαφή: Συνήθως καλύπτονται εξωτερικά με χρωματιστό στρώμα ή πλαστικό. Οι επεξεργασμένες πέτρες συνήθως χρειάζονται κλειστό κάρφωμα διότι η επικάλυψη γδέρνεται και φθείρεται εύκολα.
Διαποτισμός Χρώματος: Ο Αχάτης π.χ. διαποτίζεται με πράσινη χρωστική για να μιμηθεί το Σμαράγδι στην εμφάνιση!
Εμποτισμός με Έλαια ή άλλα υλικά: Το σμαράγδι εμποτίζεται με έλαια προκειμένου να καλυφθούν τα εσωτερικά ελαττώματα με σκοπό να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα, η καθαρότητα και το ‘χρώμα’ του. Τα άχρωμα έλαια επιτρέπονται Διεθνώς σε αντίθεση με τα ‘χρωματισμένα’.
Επιφανειακή Διάχυση ή και εσωτερική με υλικά: Συνδυασμός θερμικής επεξεργασίας με εμποτισμό σε χρωστικές ουσίες για τη βελτίωση χρώματος του σμαραγδιού.
Συνθετικά:
Ορυκτά Σμαράγδια συναντάμε πολύ σπάνια σε αντίθεση με τα συνθετικά σμαράγδια όπου λειτουργούν ως υποκατάστατα των ορυκτών-φυσικών. Τα συνθετικά σμαράγδια δεν είναι προϊόντα φυσικής εξόρυξης αλλά έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο κατόπιν ανθρώπινης παρέμβασης (τεχνολογία). Οι διαφορές τους με τα φυσικά συνήθως εντοπίζονται στα έγκλειστα που υπάρχουν στο εσωτερικό τους ή στην απουσία αυτών. Η διαφορά αξίας μεταξύ των ορυκτών και των συνθετικών σμαραγδιών είναι αρκετά μεγάλη καθώς στη μια περίπτωση έχουμε ένα υλικό που προέκυψε ως ορυκτό από την φύση, στην άλλη ένα υλικό που προέκυψε από μαζική παραγωγή (με πολύ χαμηλό κόστος) σε εργαστήριο. Η μοναδικότητα ενός φυσικού από ένα συνθετικό σμαράγδι είναι μεγάλη! Τα συνθετικά σμαράγδια, συνήθως, έχουν ομοιομορφία στο χρώμα τους, ‘εντυπωσιακή’ καθαρότητα και η απουσία εγκλείστων τις περισσότερες φορές είναι χαρακτηριστική!! Λόγω της μεγάλης διαφοράς στην αξία τους, σε σύγκριση με τα φυσικά σμαράγδια, συνήθως χρησιμοποιούνται σε ασημένια κοσμήματα και σπανιότερα σε χρυσά ή σε κάποια πιο φθηνά χρυσά κοσμήματα για παράδειγμα Κ9.
Flux Melt (Κύρια σύνθεση / Σε όλα τα μεγέθη), Hydrothermal (Συνήθως μικροί κρύσταλλοι), Coated Beryl’s (1960/ Lechleither /μια παλαιότερη τεχνική επικάλυψης).
Επικοινωνήστε άμεσα με ένα από τα καταστήματά μας για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία πάνω στην πώληση του πολύτιμου λίθου σας!