Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Το καράτι (προέρχεται από την ελληνική λέξη “κεράτιον”, που σημαίνει χαρούπι) αποτελεί μονάδα μέτρησης της καθαρότητας του χρυσού και υποδεικνύει την περιεκτικότητα χρυσού που υπάρχει σε μία πλάκα, σε ένα κόσμημα ή σε ένα νόμισμα. Επιπλέον, χρησιμοποιείται και ως μονάδα μέτρησης βάρους σε ό,τι αφορά τις πολύτιμες πέτρες. Επισήμως, δεν έχει επικρατήσει κάποιος σταθερός συμβολισμός για το καράτι ως μονάδα μέτρησης καθαρότητας του χρυσού. Έτσι, το συναντάμε με ποικιλία συμβολισμών όπως: K, k, KT, Kt, kt, καθώς και το ελληνικό γράμμα “κ”. Από την άλλη, όταν τα καράτια αξιοποιούνται ως μονάδες μέτρησης βάρους πολύτιμων λίθων, τα συναντάμε ως “carat” ή αλλιώς «καράτια μάζας». Επομένως, η αξία ενός πολύτιμου αντικειμένου ανεβαίνειόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός καρατίων (k), καθότι αυξάνεται το ποσοστό καθαρού χρυσού που υπάρχει σ’ αυτό. Στις παραγράφους που ακολουθούν αναλύουμε όλες τις λεπτομέρειες που επιθυμείτε να γνωρίζετε αναφορικά με τα καράτια χρυσού σε ένα πολύτιμο αντικείμενο.

 

Χωρίζοντας τον χρυσό σε 24 κομμάτια

 

Όπως προαναφέρθηκε, τα καράτια αναφέρονται στην περιεκτικότητα του χρυσού που υπάρχει σε ένα πολύτιμο αντικείμενο. Ωστόσο, οι τιμές “καθαρότητας” που αναγράφονται σε αντικείμενα που περιέχουν χρυσό ενδέχεται να δημιουργήσουν σύγχυση. Συχνά συναντάμε τριψήφιες τιμές (375, 585, 750), άλλοτε μονοψήφιες ή διψήφιες (9κ, 14κ, 18κ), ενώ σπανιότερα οι τιμές αναγράφουν ποσοστά επί τοις εκατό (58,5%, 91,6%). Η εξήγηση για τις παραπάνω τιμές είναι απλή: το καράτι δείχνει την περιεκτικότητα σε χρυσό σε “εικοστά τέταρτα”. Εάν δηλαδή υποθέσουμε ότι ένα κόσμημα είναι 18κ, αυτό σημαίνει ότι από τα 24 συνολικά μέρη που το απαρτίζουν, τα 18 είναι καθαρός χρυσός. Επομένως,  αποκτά την τιμή “18κ” ή 75% ή 750 εφόσον η τιμή παρουσιαστεί σε ποσοστό επί τοις εκατό ή επί τοις χιλίοις. Η τιμή 750 προκύπτει από την αναλογία του κλάσματος 18/24 σε 750/1000. Αντίστοιχα, ένα κόσμημα που φέρει την ένδειξη “14κ” αποτελείται από 14 κομμάτια ατόφιου χρυσού σε σύνολο 24.

 

Ποιοτικές διαφορές με βάση τον συμβολισμό

 

Στο σύστημα των 24 κομματιών ενός πολύτιμου αντικειμένου, οι πιο συχνές τιμές χρυσού σε καράτια είναι οι εξής: 9κ, 14κ, 18κ, 22κ, 24κ. Όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό, η τιμή 24κ υποδηλώνει ένα κόσμημα αποκλειστικά από ατόφιο χρυσάφι, γεγονός που εκτοξεύει την αξία του. Από την άλλη, το χρυσό 18 καρατίων περιέχει  75% ατόφιου χρυσού, ενώ το χρυσό 14 καρατίων περιέχει 58,3% χρυσού. Έτσι, όσο το περιεχόμενο χρυσού μειώνεται, το καράτι του χρυσού μειώνεται ανάλογα. Συνήθως, στην ελληνική κοσμηματοποιία, τα δημοφιλέστερα καράτια χρυσού σε κοσμήματα είναι τα 9, τα 14 και τα 18. Τη μερίδα του λέοντος ωστόσο κατέχουν τα κοσμήματα 14 καρατίων. Είναι ευρέως διαδεδομένα διότι παρέχουν ποικιλία δυνατοτήτων ως προς τους χρωματισμούς αλλά και την επιθυμητή σκληρότητα του εκάστοτε κοσμήματος.

Καράτια Σφραγίδα Ποσοστό % Ποσοστό
9 375 37,5 375
14 585 58,5 585
18 750 75 750
22 916 91,6 916
24 999 99,9 999

 

Οι τάσεις στη διεθνή αγορά 

 

Τα πολυτελή ρολόγια, τα μοναδικά κοσμήματα και οι πολύτιμοι λίθοι αποκτούν μεγαλύτερη αξία και αδιαμφισβήτητο κύρος όσο η καθαρότητά τους σε χρυσό αγγίζει υψηλά ποσοστά. Εξάλλου, επώνυμοι διεθνείς οίκοι και χώρες με παράδοση στην χρυσοχοΐα προτιμούν σταθερά συγκεκριμένο αριθμό καρατίων στις δημιουργίες τους. Έτσι, στους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους ωρολογοποιίας συναντάμε κατά κανόνα ρολόγια 18κ. Ανατρέχοντας σε πρόσφατο άρθρο μας στην ORAGOLD σχετικά με τις κυκλοφορίες της Rolex που ξεχώρισαν το 2023, θα δείτε πως δεσπόζουν οι δημιουργίες 18κ. Αντίστοιχα, στις Αραβικές χώρες η τάση στην κατασκευή κοσμημάτων είναι ο χρυσός 22 καρατίων που προσδίδει στα κοσμήματα ένα μοναδικό, έντονο κίτρινο χρώμα και σαγηνευτική λάμψη.

 

Οι παράγοντες που καθορίζουν την κατάλληλη επιλογή

 

Είτε ενδιαφέρεστε για αγορά, είτε σκοπεύετε να πουλήσετε κάποιο κόσμημα, ρολόι ή νόμισμα, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε την τρέχουσα τιμή του χρυσού καθώς και τις διακυμάνσεις της κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα. Έπειτα, σε περίπτωση που σκοπεύετε να προβείτε σε αγορά, καθοριστικός παράγοντας είναι ο τρόπος αξιοποίησης του αντικειμένου που επιθυμείτε να εντάξετε στη συλλογή σας. Ο χρυσός σαν μέταλλο είναι από τη φύση του μαλακός επομένως ένα κόσμημα 18κ θα είναι λιγότερο ανθεκτικό σε χτυπήματα από ένα αντίστοιχο 14κ (για κοσμήματα όπως δαχτυλίδια ή βέρες). Από την άλλη, η αγορά αντικειμένου με μεγάλη περιεκτικότητα σε χρυσό συνεπάγεται υψηλότερη τιμή και συνιστά μια σπουδαία επένδυση.

Εάν θέλετε περισσότερες διευκρινίσεις για την αξία που προσδίδουν τα καράτια στο κόσμημα ή το ρολόι της αρεσκείας σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ORAGOLD. Επίσης, μην ξεχνάτε πως η ORAGOLD σας παρεχει τη δυνατότητα online εκτίμησης. Επισκεφθείτε το site μας και επιλέξτε το αντικείμενο που επιθυμείτε να εκτιμήσουμε για εσάς. Το έμπειρο και καταρτισμένο μας προσωπικό είναι στη διάθεσή σας!

  Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble