Rolex και Omega, δύο από τα πιο αναγνωρίσιμα brand της ελβετικής ωρολογοποιίας τα οποία ανταγωνίζονται σε στυλ και ποιότητα έχοντας πολλά κοινά μοντέλα. Τα ονόματα αυτά θα τα βρείτε σίγουρα να φιγουράρουν στους πιο εμπορικούς δρόμους, σε όλες τις πολυσύχναστες πόλεις του κόσμου. Θα τα δείτε επίσης στα περισσότερα περιοδικά μόδας και σίγουρα στις πρώτες σελίδες του διαδικτύου καθώς κι οι δύο εταιρείες επενδύουν, από τα πρώτα χρόνια κιόλας της ίδρυσής τους, στο marketing και στη διαφήμιση μέσω επωνύμων ηθοποιών, αθλητών και καλλιτεχνών. Στη συνέχεια, θα δούμε αναλυτικά σε πίνακες πολλά μοντέλα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για παράδειγμα η Omega στέλνει το πρώτο ρολόι στη Σελήνη ενώ η Rolex στέλνει ρολόι της σε αποστολή στο βαθύτερο μέρος του κόσμου.
Για την ιστορία, η Omega ιδρύθηκε το 1848 στην Ελβετία από τον Louis Brandt και την ονομασία αυτήν την πήρε επίσημα το 1894. Η εταιρεία εδρεύει στην Bienne της Ελβετίας και αυτήν τη στιγμή ανήκει στην Swatch group.
Στον αντίποδα, η Rolex ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1905 από τους Hans Wilsdorf και Alfred Davis ως ‘Wilsdorf And Davis ’. Μετά τον A’ παγκόσμιο πόλεμο μεταφέρθηκε στη Γενεύη με την ονομασία Rolex και θεωρείται μη κερδοσκοπικό ίδρυμα.
Έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη βιομηχανία των ρολογιών έχει παίξει το marketing. Ποιος δεν έχει παρατηρήσει τον Sean Connery να φορά το Rolex submariner στις ταινίες του ως James bond. Για χρόνια μάλιστα η Rolex ήταν χορηγός των ταινιών του μέχρι και το 1960. Το 1995 όμως η Omega κέρδισε τη χορηγία για τις ταινίες του James bondμέχρι και σήμερα. Στην τελευταία ταινία ο Daniel Greg με το ειδικό ρολόι του καταστρέφει ένα ολόκληρο νησί. Το ρολόι αυτό διατίθεται σήμερα στην εταιρεία με χαραγμένο στο καπάκι 007.
Και οι δύο εταιρείες έχουν ασχοληθεί ενεργά και με τον χώρο του αθλητισμού. Η Omega είναι ο επίσημος χρονομετρητής των ολυμπιακών αγώνων ενώ η Rolex είναι χορηγός σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το Roland Garros στο τένις αλλά και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό με μεγάλες χορηγίες στη Formula 1.
Ένα ακόμα κοινό χαρακτηριστικό των δύο εταιριών είναι η κατασκευή ρολογιών υψηλών αντοχών και η συνεχόμενη προσπάθειά τους να σπάνε τα δικά τους ρεκόρ. Το 1960 ο καπετάνιος Don Walsh και ο Jacques Piccard έφτασαν σε βάθος 10.916 μέτρα με το Rolex Deepsea δεμένο στο εξωτερικό μέρος του υποβρυχίου τους. Έχοντας αυτό στο νου της, η Omega τον Μάιο του 2009 ξεπέρασε αυτό το ρεκόρ για 12μ. με το ειδικό ρολόι omega Seamaster ultra deep professional.
Στην ΟRAGOLD αγοράζουμε άμεσα το πολυτελές σας ρολόι εκτιμώντας το, χωρίς χρέωση, με βάση την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Είναι σημαντικό για εμάς, εκτός από τις γνώσεις μας πάνω στην αξία του ρολογιού σας, να γνωρίζουμε και την συναισθηματική αξία του. Η πολύχρονη εμπειρία μας και η σοβαρότητα των ανθρώπων μας μάς καθιστούν κατάλληλους στον τομέα της ωρολογοποιίας.
Ας δούμε παρακάτω κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά των δυο εταιρειών που θα βοηθήσουν κάθε λάτρη των ρολογιών να επιλέξει ανάμεσά τους.
Υλικά
Σχεδόν κάθε ρολόι στον κόσμο είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι. Έτσι και η Omega χρησιμοποιεί ανοξείδωτο ατσάλι 316 L. Ένα πράγμα όμως που κάνει την Rolex μοναδική είναι η χρήση ενός ειδικού είδους χάλυβα που ονομάζεται 904L.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι το υλικό αυτό είναι πιο ανθεκτικό στη σκουριά, τη διάβρωση και τις γρατζουνιές.
Κατασκευή
Αυτή είναι άλλη μια κατηγορία που η Rolex έχει το πάνω χέρι. Σχεδόν κάθε εξάρτημα των ρολογιών που κατασκευάζονται παράγονται επιτόπου και συναρμολογούνται στο χέρι. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να βγει ένα προϊόν από το εργοστάσιό τους.
Η Omega, αν και εξαιρετική σε αυτήν την κατηγορία, δεν αφιερώνει τόσο χρόνο και φροντίδα κατά την παραγωγή.
Μηχανισμοί
Η ποιότητα των μηχανισμών μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να μετρηθεί. Μια ένδειξή της όμως είναι η πιστοποίηση που διαθέτουν οι μηχανισμοί. Η Rolex (όπως και οι περισσότερες εταιρίες) διαθέτουν πιστοποίηση από την ελβετική εταιρεία πιστοποίησης χρονομέτρων (C.O.S.C ) – με αναφορά Superlative Certified.
Η Omega έχει πιστοποίηση από μια άλλη ελβετική εταιρεία την Federal Institute of Metrology με τον διακριτικό τίτλο Master Chronometre Certificate. Μια άλλη μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι οι μηχανισμοί της Rolex παράγονται μέσα στο δικό της εργοστάσιο (in house movement) ενώ η Omega αναθέτει σε εξωτερικούς κατασκευαστές την παραγωγή κάποιων μηχανισμών της.
Στεγανότητα
Τα περισσότερα καταδυτικά ρολόγια έχουν συνήθως αντοχή στο νερό έως 300 μέτρα. Τα καταδυτικά μοντέλα των Rolex και Omega συμμορφώνονται σε αυτούς τους αριθμούς, όμως έχουν δημιουργήσει και προϊόντα που οι δυνατότητές τους πιθανότατα δεν θα σας χρειαστούν ποτέ. H Rolex το έκανε με την σειρά DeepSea η οποία φτάνει σε ένα βάθος 3.900 μέτρων. Η Omega έχει αντίστοιχη σειρά που φτάνει στα 1.200 μέτρα. Για το 99,9 % από εμάς δεν θα μας χρησιμέψουν ποτέ αλλά σε πολλούς αρέσει η ιδέα να έχουν τα ρολόγια τους τέτοιες δυνατότητες….
Αξία μεταπώλησης
Και σε αυτήν τη κατηγορία η Rolex έχει το πάνω χέρι καθώς πουλώντας ένα Rolex, μετά από κάποια χρόνια, συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πάρετε πίσω μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αρχικά επενδύσατε. Έχει αποδειχθεί ότι οι περισσότεροι κάτοχοι ρολογιών πουλώντας τα πήραν υπεραξία. Ένα μικρό μέρος πήρε την αξία τους πίσω ενώ ένα ελάχιστο ποσοστό θα βρεθεί ζημιωμένος μετά την πώλησή του. Στην πραγματικότητα, πολλά Rolex αποκτούν αξία μετά την αγορά τους. Ενώ τα ρολόγια Omega έχουν σχετικά μεγάλη αξία, δεν πλησιάζουν σε αυτήν την αξία μεταπώλησής τους.
Στην ORAGOLD έχουμε την δυνατότητα να δίνουμε τις καλύτερες τιμές της αγοράς προσφέροντας άμεσα μετρητά στον πελάτη. Η εταιρία μας απαρτίζεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες οι οποίοι, με διακριτικότητα και όρεξη, αξιολογούν και εκτιμούν το πολυτιμότερο αντικείμενό σας, το ρολόι σας.
Τιμές
Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δυο αυτών εμπορικών σημάτων είναι η τιμή τους. Γενικά τα ρολόγια Omega τείνουν να είναι περίπου στη μισή τιμή από τα αντίστοιχα Rolex. Για παράδειγμα, ένα καταδυτικό Rolex σήμερα κοστίζει 9.650 ευρώ ενώ το αντίστοιχο καταδυτικό Omega κοστίζει 6.100 ευρώ.
Πως να επιλέξετε ανάμεσά τους
Ενώ η Rolex υπερέχει στους περισσότερους τομείς, η ποιότητα και το φινίρισμα της Omega είναι σε εφάμιλλα επίπεδα. Σε συνδυασμό δε με τις πιο ανταγωνιστικές της τιμές ίσως να την καθιστούν μια πιο ελκυστική λύση για τον καταναλωτή. Ποιος όμως μπορεί να αντισταθεί στον μύθο της Rolex;;; Στην αξία μεταπώλησής του;;; Στην αίγλη και το status symbol αυτού του ρολογιού;;;
Η επιλογή είναι δική σας.