Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Εσείς γνωρίζατε ποια είναι είναι τα ευγενή μέταλλα και ποιες οι ιδιότητες τους; Πολλές φορές γίνεται σύγχυση μεταξύ ευγενών και πολύτιμων μετάλλων όμως πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ευγενή μέταλλα που πιθανώς να μη γνωρίζατε.

 

 

Ποια μέταλλα ονομάζονται ευγενή;

Ως ευγενή μέταλλα ορίζονται τα μέταλλα που συγκεντρώνουν ορισμένες κοινές ιδιότητες. Αυτές είναι η ανθεκτικότητα στη διάβρωση και στην οξείδωση, η υψηλή αγωγιμότητα και η σπανιότητα τους στο να βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες στη φύση. Συγκεκριμένα, τα ευγενή μέταλλα είναι τα παρακάτω:

Χρυσός (Au)

Πλατίνα (Pt)

Ρόδιο (Rh)

Παλλάδιο (Pd)

Ρουθήνιο (Ru)

Ιρίδιο (Ir)

Ασήμι (Ag)

Όσμιο (Os)

 

Πώς προκύπτει η ονομασία ‘ευγενή μέταλλα’;

 

Ο ιδιαίτερος όρος ‘ευγενές’ έχει μια αριστοκρατική χροιά και παραπέμπει σε κάποιο προϊόν υψηλής αξίας. Πράγματι, χάρις στην ιδιότητα τους να αντιστέκονται στη διάβρωση σε συνθήκες υγρού αέρα, καθώς και στη μεγάλη αντοχή τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τα ευγενή μέταλλα τείνουν να υπερτερούν έναντι των περισσότερων μετάλλων. Επιπλέον, το γεγονός ότι υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες στη γη, συγκριτικά με άλλα μέταλλα που βρίσκονται σε αφθονία στη φύση, υποστηρίζει ακόμη περισσότερο τον όρο ‘ευγενή μέταλλα’, λόγω της σπανιότητάς τους.

 

Είναι ο χρυσός ευγενές μέταλλο;

 

Ναι, ο χρυσός θεωρείται ευγενές μέταλλο. Τα ευγενή μέταλλα δεν αντιδρούν εύκολα με άλλες ουσίες. Ακριβώς όπως ο χρυσός. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε διάβρωση και δεν αντιδρά με οξέα, αλκάλια και πολλά άλλα χημικά παράγοντα. Επειδή διατηρεί την αντοχή του σε πληθώρα περιβαλλοντικών συνθηκών, χρησιμοποιείται ευρέως για την κατασκευή κοσμημάτων, νομισμάτων και αντικειμένων αξίας.

 

Έχουν αξία σήμερα τα ευγενή μέταλλα;

 

Τα ευγενή μέταλλα είχαν, έχουν και θα έχουν αξία στο μέλλον και μάλιστα η αξία τους προβλέπεται να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συγκεκριμένα, ο λευκόχρυσος, ο χρυσός και το ασήμι επιλέγονται από πολλούς επενδυτές παγκοσμίως, προκειμένου  να διασφαλίσουν αλλά και να αυξήσουν την αξία του portfolio τους. Υπάρχουν στην αγορά σε διάφορες μορφές όπως κοσμήματα, νομίσματα ή ράβδοι και γίνονται αντικείμενο αγοραπωλησίας με υψηλά περιθώρια κέρδους. Σας ενδιαφέρει η αγορά χρυσών νομισμάτων; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις τιμές των ευγενών μετάλλων; Μπορείτε να ενημερώνεστε live για τις τρέχουσες τιμές τους από το site της ORAGOLD.

ευγενή μέταλλα στην κοσμηματοποιία

 

Γιατί το τιτάνιο δεν είναι ευγενές μέταλλο;

 

Μολονότι το τιτάνιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη διάβρωση, δεν ανήκει στην κατηγορία των ευγενών μετάλλων για διάφορους λόγους. Αρχικά, έχει την τάση να αντιδρά σε υψηλές θερμοκρασίες, με σκληρά οξέα, όπως το θείο και το χλώριο, οπότε ενώ παρουσιάζει αντοχή στη διάβρωση, δεν ισχύει το ίδιο και για την οξείδωση. Επίσης, η ιδιότητά του να σχηματίζει σύνθετα ιόντα τιτανίου το καθιστά λιγότερο ευέλικτο σε χημικές αντιδράσεις συγκριτικά π.χ. με το χρυσό. Επομένως, το τιτάνιο θεωρείται μη ευγενές μέταλλο.

 

Είναι η πλατίνα πιο ευγενής από τον χρυσό;

 

Ο λευκόχρυσος, η αλλιώς πλατίνα, θεωρείται πιο ευγενές μέταλλο από τον χρυσό. Η ευγένεια είναι μια ιδιότητα των μετάλλων που αναφέρεται στην αντίδρασή τους με άλλες ουσίες. Τα ευγενή μέταλλα τείνουν να είναι αντιδραστικά σε πολύ μικρό βαθμό καθώς και πιο ανθεκτικά. Η πλατίνα έχει υψηλή ευγένεια, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο αντιδραστική από τον χρυσό. Αντιδρά λιγότερο εύκολα με οξέα, αλκάλια και άλλες ουσίες σε σύγκριση με τον χρυσό. Συνεπώς, από άποψη ευγένειας, η πλατίνα θεωρείται πιο ευγενής από τον χρυσό. Ωστόσο, το παραπάνω δεν σημαίνει πως η πλατίνα είναι ταυτόχρονα και πιο ακριβή από το χρυσό. Η τιμή του χρυσού ανά κιλό σήμερα είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν της πλατίνας. Η τεράστια ζήτηση που έχει ο χρυσός στις μέρες μας έχει εκτοξεύσει την αξία του και προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές. Διαβάστε αυτό το άρθρο του CBS News και δείτε γιατί πρέπει να επενδύσετε σε χρυσό το 2023.

 

Ποιο είναι το αντίθετο των ευγενών μετάλλων;

 

Το αντίθετο των ευγενών μετάλλων είναι τα μη ευγενή μέταλλα. Τα μη ευγενή μέταλλα είναι πιο αντιδραστικά από τα ευγενή και αντιδρούν πιο εύκολα με άλλες ουσίες. Ένα παράδειγμα μη ευγενούς μετάλλου είναι το αλουμίνιο, το οποίο αντιδρά με οξέα και σχηματίζει ενώσεις που μπορούν να διαλυθούν στο νερό. Άλλα παραδείγματα μη ευγενών μετάλλων είναι το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος. Αυτά τα μέταλλα είναι πιο ευαίσθητα στη διάβρωση και την οξείδωση σε σύγκριση με τα ευγενή μέταλλα όπως είναι ο χρυσός και η πλατίνα.

 

Αγορά ευγενών μετάλλων στην ORAGOLD

 

Εάν έχετε χρυσό σε οποιαδήποτε μορφή, είτε σε κόσμημα είτε σε νόμισμα, μπορούμε να σας προσφέρουμε την ακριβή του αξία σε μετρητά εύκολα και γρήγορα. Μάθετε άμεσα την τιμή των πολύτιμων αντικειμένων σας μέσω της φόρμας online εκτίμησης και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας δώσουμε προσφορά. Ακόμη, η αγορά ασημένιων σκευών είναι μια πολύ προσοδοφόρα για εσάς συναλλαγή. Αγοράζουμε σερβίτσια, δίσκους σερβιρίσματος, διακοσμητικά είδη και άλλα αντικείμενα από ασήμι στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Ρωτήστε μας για τιμές.

  Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble