Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

5 Χρυσές Λίρες (5λιρο) Μακάριος 1966

ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ:
Κατόπιν εκτίμησης

Περιγραφή

Το 1966 η Κυπριακή Δημοκρατία τύπωσε τις 5 χρυσές λίρες Μακάριος, το νόμισμα έχει βάρος 39,86 γρ με 917 βαθμούς χρυσού.
Περισσότερα

Πληροφορίες

Η λίρα αποτελούσε το επίσημο νόμισμα της Κύπρου, έως ότου η χώρα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1ηΙανουαρίου του 2008. Με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε η έκδοση χρυσών νομισμάτων ευρώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση διάφορων τύπων λίρας του μισόλιρου, της λίρας και του 5λιρου με τον Μακάριο έχοντας κατά νου τα χαρακτηριστικά της λίρας της Μεγάλης Βρετανίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος θεωρείται από τις σημαντικότερες μορφές της κυπριακής και όχι μόνο ιστορίας. Ίδρυσε και διαμόρφωσε την ανεξάρτητη Κύπρο και διετέλεσε πρώτος Πρόεδρός της από το 1960 έως τον θάνατό του στις 3 Αυγούστου 1977. Επίσης υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος την εκκλησία της Κύπρου από το 1950 έως το 1977.

 

Στο μπροστινό μέρος δεσπόζει το πορτρέτο του Αρχιεπίσκοπου Μακαρίου στραμμένο στα αριστερά και την επιγραφή στο πάνω μέρος ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Στο πίσω μέρος διακρίνουμε τον δικέφαλο αετό, σύμβολο της Εκκλησίας της Κύπρου, παλαιότερο εθνόσημο Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, και την ημερομηνία έκδοσης 1966.

 

Χαρακτηριστικά

Βάρος39,86 γρ
Καθαρότητα917
Έτος1966
Διάμετρος36 mm
Πάχος2,9 mm
ΣχήμαΚυκλικό
Χώρα Κύπρος
Νομισματοκοπείο

-

Mintage1.500
chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
Κλείσιμο open bubble