Αγορά Πώληση

Αγοράζουμε πολύτιμα αντικείμενα στην πραγματική τους αξία.

Μάθετε άμεσα την αξία των πολύτιμων αντικειμένων σας από τους έμπειρους εκτιμητές μας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή προσφορά.

Online Εκτίμηση form image

Επιλέξτε από την παρακάτω λίστα το
αντικείμενο που θέλετε να εκτιμήσουμε.

Γνωρίζετε τι είναι η πλατίνα; Ποιες είναι οι ιδιότητες, ποιες οι εφαρμογές της και για ποιον λόγο είναι τόσο ακριβή; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι η πλατίνα, πού βρίσκει εφαρμογές, ποιες είναι οι διαφορές της από τον λευκόχρυσο καθώς και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

 

Τι είναι η πλατίνα;

 

Η πλατίνα είναι ένα πολύτιμο και εξαιρετικά σπάνιο μέταλλο. Ανήκει στην οικογένεια των ευγενών μετάλλων και βρίσκεται κυρίως σε κοιτάσματα της Νοτίου Αφρικής, της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής. Η διαδικασία εξόρυξής της είναι αρκετά απαιτητική, κοστοβόρα και χρονοβόρα γεγονός που δικαιολογεί την υψηλή τιμή της. Παρ’ όλο που το χρώμα της θυμίζει αρκετά αυτό του ασημιού, περιέχει έντονα το λευκό στοιχείο και αυτό της προσδίδει μια πολύ πιο ιδιαίτερη και εκτυφλωτική λάμψη.

 

Ποιες είναι οι ιδιότητες της πλατίνας;

 

Η πιο σημαντική ίσως ιδιότητα της πλατίνας είναι η ανθεκτικότητά της. Είναι ευρέως γνωστή για την αντοχή της σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης, έχει μεγάλη αντοχή στη διάβρωση και στην οξείδωση. Παρά την ανθεκτικότητά της, η πλατίνα είναι σχετικά μαλακή και κατά συνέπεια θεωρείται ένα ‘εύπλαστο’ υλικό το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί με ευκολία.  Επιπλέον, η πλατίνα είναι ένα βαρύ μέταλλο γεγονός που εξηγεί την υψηλή της πυκνότητα. Η πυκνότητα της είναι περίπου 21,45 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό!

 

Ποιες είναι οι εφαρμογές της πλατίνας;

 

Η πληθώρα εφαρμογών της πλατίνας, μαζί με τη σπανιότητά της στη φύση και τις μοναδικές της ιδιότητες, είναι αυτά που την καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα πολύτιμα μέταλλα. Η πλατίνα χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως είναι η βιομηχανία κοσμημάτων, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ηλεκτρονική, η χημική βιομηχανία και η ιατρική. Στην κατασκευή κοσμημάτων συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται διότι η ανθεκτικότητά της σε συνδυασμό με τη μοναδική της αίγλη και λάμψη, την καθιστούν δημοφιλή για τη δημιουργία πολυτελών κοσμημάτων που κρατούν για μια ζωή. Διαθέτετε κι εσείς κάποιο κόσμημα κατασκευασμένο από πλατίνα; Μάθετε σήμερα την τιμή του εύκολα και γρήγορα με τις φόρμες online εκτίμησης της ORAGOLD. Επικοινωνήστε μαζί μας με τρία απλά βήματα και θα λάβετε άμεσα προσφορά από τους έμπειρους εκτιμητές μας.

η τιμή της πλατίνας ανεβαίνει εντός του 2023

 

4 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πλατίνα

 

1. Η πλατίνα και ο λευκόχρυσος ΔΕΝ είναι το ίδιο

 

Στον κλάδο της κοσμηματοποιίας έχει καθιερωθεί λανθασμένα να αποκαλείται η πλατίνα ως λευκόχρυσος. Ωστόσο, δεν υπάρχει ταύτιση των δύο μετάλλων αν και οπτικά μοιάζουν πολύ. Η πλατίνα είναι ένα αυτούσιο μέταλλο της φύσης με χημικό σύμβολο “Pt”. Βρίσκεται ως ελεύθερο στοιχείο κάτω από την επιφάνεια της γης, με μοναδικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Ο λευκόχρυσος είναι ένα κράμα μετάλλων που περιλαμβάνει χρυσό, νικέλιο και κοβάλτιο. Ο χρυσός είναι ένα πολύ μαλακό μέταλλο και είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί μόνος του στην κοσμηματοποιία. Είναι υπερβολικά μαλακός, συνεπώς ευαίσθητος στη φθορά. Το νικέλιο και το κοβάλτιο προστίθενται στον χρυσό δημιουργώντας ένα πιο σκληρό και ανθεκτικό κράμα. Έτσι, το κράμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κοσμημάτων και ρολογιών. Ο λευκόχρυσος έχει μια ασημί λευκή όψη, που του δίνει μια εκλεπτυσμένη και μοντέρνα εμφάνιση. Συχνά καλύπτεται με ρόδιο, ένα πολύ ανθεκτικό μέταλλο, για να προστατευθεί από τη φθορά και να αποκτήσει ακόμη πιο λαμπερή επιφάνεια.

 

2. Πλατίνα και ιατρική

 

Η πλατίνα χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές για διάφορους λόγους. Λόγω της αντοχής της στη διάβρωση και της ανθεκτικότητάς της είναι αποτελεσματική για την κατασκευή εμφυτευμάτων. Εμφυτεύματα πλατίνας χρησιμοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα καθώς και σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.Επιπλέον, η πλατίνα χρησιμοποιείται για την κατασκευή εργαλείων χειρουργικής, λόγω της αντοχής της και της ικανότητάς της να αντιστέκεται στη φθορά. Αυτό επιτρέπει στους χειρουργούς να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να χάσουν την ακρίβεια και την απόδοσή τους. Τέλος, η πλατίνα χρησιμοποιείται και στην οδοντιατρική για την κατασκευή εργαλείων και εμφυτευμάτων. Αντίστοιχα με τη χρήση της στη χειρουργική, η πλατίνα είναι ανθεκτική και αντέχει στη διάβρωση. Έτσι, φαντάζει ιδανική επιλογή για την κατασκευή εργαλείων και εμφυτευμάτων που θα είναι αποτελεσματικά και ανθεκτικά στην καθημερινή χρήση.

 

3. Η πλατίνα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος

 

Σχεδόν το ήμισυ του όγκου της πλατίνας που εξορύσσεται παγκοσμίως, χρησιμοποιείται σε καταλύτες ή καταλυτικούς μετατροπείς. Πρόκειται για το τμήμα του αυτοκινήτου που μειώνει τα τοξικά αέρια σε λιγότερο τοξικές εκπομπές. Η πλατίνα και τα κράματά της μπορούν να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για τις αντιδράσεις οξείδωσης που μειώνουν τις εκπομπές.

 

4. Η τιμή της πλατίνας

 

Μπορεί ο χρυσός να θεωρείται ο βασιλιάς των πολύτιμων μετάλλων, όμως δεν είναι λίγες οι φορές που η τιμή της πλατίνας ξεπερνάει αυτήν του χρυσού. Ακόμη και στη μουσική βιομηχανία, ο τίτλος ‘πλατινένιο’ δίνεται σε ένα άλμπουμ που έχει πουληθεί περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορές. Όπως αναφέρεται και στο Forbes, η πλατίνα είναι ο νέος χρυσός, όσον αφορά στις επενδύσεις. Δείτε το σχετικό άρθρο. Θέλετε να μάθετε ποια είναι η τιμή της πλατίνας σήμερα; Στην ORAGOLD μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ενημερώνεστε για τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων μόνο με ένα κλικ! Εάν έχετε επιπλέον απορίες σχετικά με την πώληση και αγορά της πλατίνας, θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε! Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα.

  Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
  Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
  Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.

   Σχόλια Το email σας δε θα δημοσιευθεί.
   Τα πεδία με * είναι απαραίτητα.
   Επικοινωνώντας μαζί μας αποδέχεστε τους όρους χρήσης και πολιτική απορρήτου της Oragold.
   chat bubble Online Chat viber bubble Viber whatsapp bubble Whatsapp
   Κλείσιμο open bubble